Toestellen van Apple zijn niet alleen heel gebruiksvriendelijk, ze beschermen je onderneming ook in sterke mate tegen malware, virussen en aanvallen van hackers. Al wil dat niet zeggen dat er helemaal geen risico’s zijn. Daniel Slijper van Apple premium reseller Switch legt uit hoe je de veiligheid van je IT-infrastructuur verder kunt verhogen.
Het is een vraag die blijft terugkeren: is het besturingssysteem van Apple nu echt veiliger dan andere? Daniel Slijper, CTO van Switch, laat er geen twijfel over bestaan. “Hard- en software van Apple zijn perfect geïntegreerd. Ze zijn letterlijk ‘voor elkaar’ gemaakt en dat maakt het moeilijk om erin binnen te dringen. Naar veiligheid en privacy toe hebben Apple-gebruikers een dikke streep voor.”
Toch een antivirusprogramma!
Wil dat zeggen dat er helemaal geen misbruik mogelijk is? Dat nu ook weer niet. Door de toegenomen populariteit van Macbook, iPad en iPhone kiezen steeds meer hackers Apple als doelwit uit – weliswaar niet altijd met evenveel succes. “Bij Switch geven we bedrijven altijd de raad om toch een firewall en antivirussoftware te gebruiken”, vertelt Daniel. “Zolang je werknemers applicaties van binnen de App Store gebruiken, is er weinig reden om je zorgen te maken. Alleen heb je dat als werkgever niet altijd in de hand. Ook e-mails en bepaalde websites kunnen problemen veroorzaken.”
Werknemers weerbaar maken
Antivirussoftware installeren is een ding. Wat mogelijk nog belangrijker is, is ‘opvoeding’ van de werknemers zelf. Hackers gaan immers altijd op zoek naar de zwakste schakel. Als het niet via het systeem zelf lukt, dan misschien wel via de gebruiker. Geregeld duiken er in de pers berichten op van bedrijven die bijvoorbeeld door een eenvoudige phishing-e-mail naar werknemers geld of data zijn verloren. Ook Apple-gebruikers waren in het verleden al slachtoffer van dergelijke vormen van social engineering. In het merendeel van de gevallen ontvingen ze een zogezegde officiële mail van Apple die hen uitnodigde om op een link te klikken en/of op een vervalste webpagina in te loggen. Voor de criminelen aan de andere kant van de pagina was het vervolgens een koud kunstje om met de Apple ID van de gebruiker en andere persoonlijke gegevens aan de haal te gaan.
Veiligheidsgaranties inbouwen
Omdat voorkomen beter dan genezen is, werkte Switch voor zijn professionele klanten verschillende (coaching)programma’s rond ‘user enablement’ uit. Daniel: “De klassieke manier om met veiligheid om te gaan, is alles dichttimmeren. Maar dat betekent dat voor het minste dat je werknemer op zijn toestel wil installeren, hij bij de IT-helpdesk moet aankloppen. Dat weegt op je organisatie. Daarom ontwikkelden we bij Switch een aantal tools waarmee je enerzijds je IT open kunt houden en anderzijds voldoende veiligheidsgaranties kunt inbouwen. Het belangrijkste daarbij is natuurlijk bewustzijn creëren. Werknemers moeten goed weten waar ze mee bezig zijn, wat ze beter niet doen en als bepaalde ingrepen toch nodig zijn, hoe ze daarover moeten rapporteren. Wij helpen organisaties om daarover afspraken te maken en een draaiboek uit te werken.”
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw onderneming? Kom gerust eens praten!