AZ Groeninge avondbeeld

Ziekenhuisnetwerk E17 speelt pioniersrol in West-Vlaanderen

KORTRIJK, BRUGGE – Corona heeft veel effecten, en vertraagt blijkbaar ook de uitrol van de ziekenhuisnetwerken in West-Vlaanderen. Enkele maanden na de officiële deadline kreeg slechts een handjevol van de dertien Vlaamse ziekenhuisnetwerken de noodzakelijke erkenning door de Vlaamse overheid. In West-Vlaanderen is dat enkel het geval voor het E17-netwerk.

De informatie is afkomstig van het economisch tijdschrift West-Vlaanderen Werkt. Om de kwaliteit en de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg te garanderen, tekende federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block nog voor de corona een ingrijpende hervorming uit. Alle algemene ziekenhuizen moeten sinds begin 2020 verplicht deel uitmaken van een netwerk. In Vlaanderen was de puzzel, die bestaat uit dertien netwerken, vrij snel gelegd.

Toch liep de uitrol van de Vlaamse ziekenhuisnetwerken al een ferme achterstand op. De eerste stap was het formaliseren van de onderlinge samenwerking door het oprichten van een rechtspersoon, het opstellen van de statuten en het samenstellen van de verschillende bestuursorganen. Daarna was het aan de Vlaamse overheid om de ziekenhuisnetwerken – volgens de federale criteria – te erkennen. Tot vorige maand kon slechts een handjevol Vlaamse ziekenhuisnetwerken pronken met die erkenning.

De tol van corona

In West-Vlaanderen bevestigde het E17-netwerk – dat onder andere bestaat uit AZ Groeninge (Kortrijk), Sint-Jozefskliniek (Izegem) en OLV van Lourdes Ziekenhuis (Waregem) – zijn pioniersrol, door als allereerste de erkenning te krijgen.

De twee andere ziekenhuisnetwerken die in West-Vlaanderen actief zijn – het KOM-netwerk (Kust, Ommeland en Meetjesland) en het Ziekenhuisnetwerk Midden-West-Vlaanderen –  hebben die erkenning nog niet beet. Volgens Niko Dierickx, algemeen directeur van AZ Sint-Lucas in Brugge kan de Vlaamse overheid die pas geven van zodra de statuten en de raad van bestuur van de nieuwe vzw helemaal rond zijn. “Dat is nog niet het geval, maar we verwachten dit zo spoedig mogelijk af te werken”, aldus Dierickx in gesprek met het tijdschrift. “Het zal je niet verbazen dat de COVID-19-crisis hier een bepalende rol in speelt.” Bij Peter Lauwyck, algemeen directeur van het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt klinkt een gelijkaardig geluid: “We leggen momenteel de laatste hand aan de statuten”, zegt hij. “De COVID-19-crisis heeft alle aandacht naar zich toe getrokken, waardoor andere dossiers vertraging hebben opgelopen.”