Elia Filip

Zeebrugse stopcontact kreeg koninklijk bezoek

ZEEBRUGGE – Dinsdag bracht Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het Modular Offshore Grid (MOG), Elia’s eerste stopcontact op de Noordzee. Het schakelplatform staat 40 km van de kust en zal tegen eind 2020 de elektriciteit van 4 offshore windparken bundelen (Rentel, Seastar, Mermaid en Northwester 2) en gezamenlijk aan land brengen. Dat is efficiënter dan individuele kabels en geeft de windparken ook meer leveringszekerheid. Elia investeerde iets minder dan 400 miljoen euro in het unieke distributieconcept.

De realisatie van het Modular Offshore Grid (MOG) is een absolute mijlpaal in de ontwikkeling van windenergie op de Belgische Noordzee. Het MOG is uitsluitend een schakel- en géén transformatorplatform; wat uniek is in Europa. De 130 km aan kabels van het MOG (220kV) zijn aangesloten op het hoogspanningsstation van Elia in Zeebrugge (Stevin post) van waaruit de stroom tot bij de consument wordt gebracht via het transmissie- en distributienet.
Het schakelplatform bevindt zich 40 km van de Belgische kust, ter hoogte van Zeebrugge-Knokke. Het laat de windparken toe de geproduceerde elektriciteit maximaal aan land te  brengen. De transportkabels hebben een diameter van 28 cm en zijn de dikste onderzeese kabels in de Noordzee. De installatie van de fundering vond plaats in november 2018. De top-side werd in april 2019 succesvol geïnstalleerd. Het platform is onbemand en wordt gestuurd vanuit Elia’s nationale controlecentrum. Door de kabels van 4 windparken te bundelen, wordt 40 km aan kabels bespaard. Bovendien zorgt het MOG voor meer bevoorradingszekerheid: als een van de 3 exportkabels uitvalt, kunnen de andere twee overnemen.
De succesvolle realisatie van het MOG is de verdienste van heel veel betrokkenen, zowel in binnen- als buitenland. Het platform werd gebouwd in Nederland en de kabel geproduceerd in Griekenland. De werken voor het leggen van de kabels gebeurden door de Belgische waterbouwgroep DEME.

Efficiënt en eco

Met het MOG nemen we opnieuw een grote stap voor de integratie van meer hernieuwbare energie, aldus Elia. “We zijn bijzonder fier dat we zo een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen”, zegt CEO Chris Peeters namens Elia. “Het project werd op een recordtijd gerealiseerd: in maart 2016 werden de eerste afspraken gemaakt met de overheden en nu is het project voor de deadline klaar. Dit is het resultaat van heel goed teamwerk en flexibiliteit van alle medewerkers aan dit project.”

Elia is actief in elektriciteitstransmissie en zorgt dat productie en verbruik op elk moment in balans zijn.