Zeebrugge waterstof en LNG

Zeebrugge krijgt zijn waterstofcentrale

ZEEBRUGGE - Stad Brugge verleende een gunstig advies aan de Provincie voor het project Hyoffwind Infrastructure (HI) dat in de toekomst moet instaan voor de productie van groene waterstof vanuit hernieuwbare elektriciteit, en dit via elektrolyse. Het project werd ontwikkeld door een consortium van drie bedrijven: Fluxys, Parkwind en Eoly Energy.

Het project is gelegen in de achterhaven van Zeebrugge (Barlenhuisstraat 5). De waterstofcentrale komt rond de Fluxyssite, waar op heden onbestemde gronden al maximaal worden ingezet voor het opwekken van hernieuwbare energie. “De ideale locatie dus voor een waterstofcentrale, die de eerste van dergelijke schaal zal zijn in België”, zegt de Brugse schepen Franky Demon. “Met het verlenen van dit advies leggen we de basis voor de bouw van de nodige infrastructuur voor de energietransitie en wordt onze energiehub in Zeebrugge nog sterker.”

Voor de productie van de waterstof zal hernieuwbare elektriciteit worden aangekocht. Een rechtstreekse aansluiting op een productiesite met hernieuwbare elektriciteit is niet mogelijk omwille van de geldende regelgeving. Het hernieuwbare karakter van de elektriciteit zal worden gegarandeerd door Garanties van Oorsprong (GvO). Deze GvO’s zullen bij voorkeur afkomstig zijn van Belgische productiesites waarbij de projectpartners betrokken zijn (Parkwind – Eoly Energy).

Cruciale invoerhaven

“Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van hernieuwbare energie en we zijn trots dat Zeebrugge hierin mag pionieren”, aldus de Brugse burgemeester Dirk De fauw. “De installatie zal gebruikt worden voor de productie van waterstof voor mobiliteit en industrie. Deze volumes zullen worden beleverd aan de afnemers van waterstof met behulp van tube-trailers. Deze tube-trailers worden gevuld op het vulstation van Hyoffwind. Daarnaast zal de installatie ingezet worden voor netondersteunende diensten (balancering van het elektriciteitsnet van Elia). De waterstof die geproduceerd wordt in het kader van netondersteunende diensten, kan geïnjecteerd worden in het aardgasnetwerk. Dit is ook een niet onbelangrijke stap in de waterstofstrategie van de haven van Antwerpen-Brugge waarbij wij ook in Zeebrugge een belangrijke invoerhaven wensen te worden van ‘groene waterstof’. Daardoor zal onze industrie, onder meer de petrochemische cluster in Antwerpen, maar ook de industrie in het Duitse Rührgebied de switch kunnen maken naar milieuvriendelijke energiebronnen.”