Zeebrugge haven douane algemeen

Zeebrugge krijgt uitmuntend Brexit-rapport van Europa

BRUSSEL, ZEEBRUGGE - De hoogste douaneambtenaar van de Europese Commissie, Gerassimos Thomas, heeft na een bezoek ter plaatse, een uitmuntend rapport opgemaakt over de haven van Zeebrugge en diens voorbereidingen op de Brexit. Zeebrugge is sterk afhankelijk van de handelsstromen met het Verenigd Koninkrijk. Liefst 38 procent van de goederentrafiek van Zeebrugge heeft betrekking op de overzeese stromen met het land dat nu uit de EU verdwijnt.       

Gerassimos Thomas, directeur-generaal voor de douane bij de Europese Commissie, bezoekt slag om slinger de belangrijkste Europese doorvoerhavens richting het VK. Het gaat vooral om Antwerpen, Zeebrugge, Calais en Rotterdam. Op een persconferentie maakte de hoge ambtenaar  de balans op aan de vooravond van de Brexit. Europa int het gros van de douanetarieven die nu opnieuw worden opgetrokken voor het handelsverkeer tussen de EU en het VK.

De logistieke voorbereiding in Zeebrugge is uitstekend, zowel voor de invoer vanuit als voor de uitvoer naar het VK, zo wist Gerassimos Thomas te vertellen. Hij verwees daarbij expliciet naar het opgezette IT-systeem, dat mede met hulp van Europa werd ingevoerd. Dat Zeebrugge al tijdig een Brexit-taskforce oprichtte, heeft de zaak ook vooruit geholpen. Finaal werd vanuit de federale overheid ook een grootscheepse aanwervingscampagne op gang gebracht ter voorbereiding van de Brexit en meer bepaald de te volgen douaneprocedures. Ove rhet hele land werden zo bijna 400 nieuwe douaneambtenaren aangeworven.

Gerassimos Thomas zei ook nog dat hij, specifiek in Zeebrugge, sterk onder de indruk was gekomen over de snelheid waarmee alle douaneformaliteiten worden afgewerkt. De verdere lakmoesproef volgt vanaf 1 januari 2021.