Vladimir Poetin himself was er bij, toen op 8 december 2017 voor het eerst een LNG-tanker vanaf het Siberische schiereiland Yamal koers zette naar Europa. Die dag gaf de Russische president persoonlijk het bevel om een ijsbreker vol te pompen met vloeibaar gas, waarna die vanuit een prestigieus gasproject in Rusland naar Europa vertrok. Dat gasproject is grotendeels in handen van een oligarch uit de inner circle van Poetin en van het Franse energiebedrijf TotalEnergies, dat zich – zo leert de geschiedenis – nog nooit erg heeft bekommerd om deze of gene politieke context om zaken te blijven doen.
“De Russische agressie tegen Oekraïne gaat voort, en de EU blijft vastberaden om de Russische bronnen van inkomsten voor de oorlogsvoering te verminderen”, kondigde de Europese Commissie negen maanden geleden aan, toen het verbod werd afgeklopt.Tot daar de retoriek.
Theorie en praktijk
In de praktijk gaat de invoer van Russisch gas naar Europa gewoon door en meren de uit Rusland afkomstige LNG-tankers nog altijd aan in Zeebrugge. Operator Fluxys schermt met een 20-jaar lopend en bindend juridisch contract. Zeebrugge blijft dus tot nader order dienst doen als doorgeefluik voor diverse Europese bestemmingen. Wat niet meer gebeurt is de transit via Zeebrugge van Russisch gas naar het Verre Oosten.
In een reactie op vragen van De Standaard over de gevolgen voor het contract met Yamal LNG, laat de woordvoerder weten dat “de bestaande contracten volledig in overeenstemming met de sancties worden voortgezet zonder enige negatieve impact op de financiële prestaties van Fluxys Belgium”. Dat was ook de boodschap die het bedrijf in november vorig jaar verspreidde. Meer details over de verderzetting van het contract geeft Fluxys niet. “Het transshipment contract houdt verschillende diensten in”, klinkt het. “Wij kunnen ons niet uitspreken over hoe het Yamal LNG zal evolueren in de toekomst.”
3,5 miljard kubieke meter
Fluxys weigert al jaren cijfers te geven over de overslagactiviteiten in hun Zeebrugse terminal. Maar volgens het gereputeerde databureau ICIS vonden er in Zeebrugge het voorbije jaar nog 37 overslagacties in Zeebrugge plaats, zo schrijft de VRT op zijn website. In de overslaghaven van het Franse Montoir-de-Bretagne waren dat er amper 5.
Het Institute for Energy Economics and Financial Analysis becijferde dat er in Zeebrugge in 2024 nog 3,5 miljard kubieke meter Russisch aardgas werd overgeslagen naar het Verre Oosten. In Montoir was dat ‘amper’ 700 miljoen m³.
Slotsom: drijft hypocrisie de diplomatie? Het rijmt alvast.
(KC)