Pon D’Or

Zedelgemse kmo Pon D’Or breekt 3 miljoen eieren per week

ZEDELGEM - Van een dot van een kmo gesproken, dat is er eentje die kan tellen. In Zedelgem, in de schaduw van machinebouwer CNH, laat eierbreker Pon D'Or zich niet onbetuigd. Een nichebedrijf, een familiebedrijf, een snelgroeier, een deels verborgen parel en een onmisbare schakel richting voedingsindustrie, bakkerijen of de horeca. Made in West-Vlaanderen.

Pon D'Or is het bedrijf van Chris Anseeuw. Vader Anseeuw startte destijds een handel op in eieren, en de boomlange zoon Chris  maakte er samen met vrouwlief Katrien Vandenbogaerde een heuse eierbrekerij van. 14 mensen zijn er aan de slag in de deels geautomatiseerde site, die drie jaar terug in de vorm van een nieuwbouw werd heropgestart en aangepast aan de modernste technieken en de actuele normen.

De halffabricaten (dooiers, eigeel, eiwit) zijn bestemd voor de voedingsindustrie, de retail (denk aan bakkerijen) of de horeca. De eindproducten worden vanuit Zedelgem hoofdzakelijk (85 procent) beleverd aan Belgische klanten, met focus niettemin op West- en Oost-Vlaanderen. Ook afnemers in Frankrijk en het VK hebben al de weg gevonden naar Zedelgem, en via export ligt mogelijks de grote groei te wachten.

Indrukwekkende cijfers

De cijfers ogen indrukwekkend. Per uur worden er in Zedelgem 90.000 eieren gebroken, per week 3 miljoen, per jaar 125 miljoen stuks. De eieren zelf worden toegeleverd via een 30-tal leveranciers uit de brede regio. Het gaat hoofdzakelijk om scharreleieren (70 procent). Het toezicht van de overheden (Vlaams, België, Europa) is indrukwekkend, een logisch gevolg nog van de dioxinecrisis (1999) die de sector toen pal in het hart trof.

Pon D'Or -hoeft het gezegd- bevindt zich in een nichemarkt met een handvol concullega's in andere delen van Vlaanderen. "We proberen ons van de concurrentie te onderscheiden op twee manieren", aldus de eigenaars. "Eén: door maatwerk. Niets is te veel  gevraagd. Twee: door een service die ook al niets ontziend is. We hebben het al voor elkaar gekregen: om 2 uur 's nachts uit bed gebeld worden, en voor 6 uur kreeg de klant zijn goederen thuis besteld."