WVI 23

WVI worstelt met blijvende vraag naar ruimte om te ondernemen

VEURNE - Tijdens de algemene vergadering in Veurne blikte de West-Vlaamse intercommunale WVI terug op een succesvol 2022. Ondanks de donkere wolken van energiecrisis en inflatie toonde WVI zich veerkrachtig en wist het opnieuw een sterk resultaat neer te zetten. Tijdens een gezamenlijk bezoek aan één van de paradepaardjes, de voormalige Suikersite in Veurne, kon iedereen met eigen ogen zien hoe de voormalige suikerfabriek werd omgetoverd in een duurzaam nieuw stadsdeel, met ruimte voor wonen, werken en natuur. Maar de zoektocht naar ruimte om te ondernemen blijft een zware opgave. 

Als het over de ontwikkeling van nieuwe en duurzame woonprojecten gaat in samenwerking met de gemeentebesturen – één van de basisopdrachten van WVI – was vooral erg positief nieuws te horen. Eén van de laatste ‘veroveringen’ betreft de aankoop van de voormalige legerkazerne in Sijsele, een nieuwe wijk van de toekomst zal ontwikkeld worden.

Anders is het verhaal van de bedrijventerreinen. De ruimtevraag, een oud zeer, is blijvend en nijpend, zo stelt WVI in zijn jaarrapport vast. “Ondanks de energiecrisis blijft de economische dynamiek in onze regio hoog, zodat ook de vraag naar extra ruimte voor onze bedrijven aanhoudt”, stelt WVI vast. “We verkochten in 2022 24 hectare aan 40 bedrijven. Blikvangers waren onder meer de geslaagde start van het duurzame retailpark Westpark in Veurne, de opening van de bedrijventerreinen Haandeput in Meulebeke en De Gouden Appel in Oostrozebeke.”

Reconversie als alternatief

WVI maakt meer en meer werk van reconversie, als ruimtezuinig alternatief voor greenfield ontwikkeling. Zo wordt in Gistel de leegstaande fabriekssite Galloo gesloopt, om ruimte te creëren voor nieuwe werklocaties. Intussen staat een performant terreinbeheer borg voor de kwaliteit en uitstraling van onze locaties en reiken we ondernemers met de erfpachtformule een alternatief aan om ondernemen betaalbaar te houden.