WVI Wingene klein

WVI lonkt naar bedrijven in Wingene-Zwevezele

WINGENE - Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding van het regionaal bedrijventerrein De Hille stilaan vorm. Langs de N370 in Zwevezele ontwikkelt WVI in samenwerking met de gemeente Wingene extra ruimte om te ondernemen. “Vandaag stimuleren we al de productie van hernieuwbare energie op onze bedrijventerreinen, maar we gaan nog een stap verder”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. “De Hille heeft ook de ambitie om maximaal in te zetten op circulaire principes.”

 

 

 

 

 

 

 

“Op de nieuwe site van 15 ha wordt zo’n 11 ha voorzien voor bedrijvigheid, 2,5 ha groenzone en 1,5 ha wegenis”, vertelt burgemeester Hendrik Verkest. “Het bedrijventerrein zal in twee fasen worden ontwikkeld: het noordelijke deel (6,6 ha) wordt als eerste in de markt gezet, het zuidelijk deel (4,2 ha) volgt in een latere fase. De eerste fase van de uitbreiding zal plaats bieden aan zo’n 10 bedrijven van elk minimaal 5000 m². De toegelaten activiteiten variëren van productie, opslag, onderzoek en groothandel tot distributiebedrijven.”

Op de bedrijfspercelen staat ook duurzaamheid voorop. Hierbij worden bedrijven gestimuleerd om het elektriciteitsverbruik in de bedrijfsgebouwen te capteren door de opwekking van hernieuwbare energie via de installatie van PV-panelen op de beschikbare dakoppervlakte. Daarnaast zullen koppelbouw en verticaal ruimtegebruik worden aangemoedigd, om zo de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. Ook door middel van kwalitatieve architectuur en uniforme omgevingsaanleg, dragen de bedrijven bij aan de uitstraling van het bedrijventerrein.

Het belang van circulaire economie

Als voortrekker in transities staat WVI mee aan het roer bij de overgang naar een grondstofarme, circulaire economie. “Bij de inrichting van een circulair bedrijventerrein is het belangrijk om vanuit de keten te denken”, zo heet het. “Zo is het zuidelijke deel bestemd voor bedrijven met activiteiten als grondverzet, afvalverwerking en recyclage en uitermate geschikt om het gedachtengoed rond circulariteit vorm te geven. We starten met een carte blanche waarbij we op zoek gaan naar bedrijven die circulariteit omarmen zoals het delen van infrastructuur/faciliteiten, enzovoort.  Samenwerking staat hierbij centraal en is een belangrijke randvoorwaarde om in onze opzet te slagen.”

De infrastructuurwerken zullen ongeveer een jaar in beslag nemen. “Als alles volgens planning verloopt, zal het terrein eind 2021/begin 2022 bouwrijp zijn”, besluit Geert Sanders. “We lanceren de verkoop al midden 2021, zodat ondernemers zich maximaal kunnen voorbereiden.”