Het HIB-label werd dinsdag overhandigd in aanwezigheid van de West-Vlaamse député voor Toerisme Sabine Lahaye-Battheu. Dit label is een jaarlijks vernieuwbaar ambassadeurslabel dat toegekend wordt aan de makers van authentieke en ambachtelijke Belgische kwaliteitsproducten. Op die manier worden de producten -in casu de kwaliteitswijnen van Entre-Deux-Monts- nog wat meer in de kijker geplaatst. “Dankzij het label Handmade in Belgium ben je er zeker van dat je Belgisch en kwalitatief koopt,” zei regioverantwoordelijke Anton Vanoverbeke. “En vooral ook dat het product met grote passie wordt gemaakt.”
West-Vlaamse champagne
De droom van vader Yves Bacquaert om een eigen wijngaard aan te planten op de grond van grootvader Jean werd realiteit in 2004, nu bijna twintig jaar terug. Toen werden op de flanken van het domein dat tussen twee bergen is gelegen (Rode en Zwarte Berg) 1.000 wijnstokken in stelling gebracht. In 2008 volgde de eerste oogst.
Het werd snel duidelijk dat de West-Vlaamse terroir uitstekende wijnen wist te produceren. De 3 hectare waarmee het destijds begon, zijn inmiddels ruim twintig hectare geworden, waar jaarlijks zo’n 120.000 flessen worden aangemaakt, zowel mousserende (West-Vlaamse champagne, zeggen kenners), als witte en rode wijnen.
Toeristische randanimatie
Martin Bacquaert zet naast wijnbouw ook meer en meer in op toeristische randanimatie, en hij doet dat samen met de bevoegde diensten in de Westhoek.
Zo zijn er deze zomer de zogenaamde Open Wijngaardfeesten op 1 en 2 juli, waar al wie interesse heeft Entre-Deux-Monts maar ook andere wijndomeinen uit de wondermooie regio kan bezoeken. En dan zijn er nog een halve wijnmarathon (op 3 juni, enkel stappen), en een volwaardige marathon (lopen) op 4 juni. Tot slot beveelt Bacquaert ook sterk een nieuwe wandelroute aan in de onmiddellijke omgeving van zijn wijndomein.