bart surmont

Wevelgemse bedrijf Infralia gaat corona eigenhandig te lijf

WEVELGEM – Met het ontwerp van een uniek toestel dat de lucht in een ruimte zuivert én steriliseert door middel van UV-licht en foto-ionisatie, realiseert het Wevelgemse bedrijf Infralia een krachtig wapen in Covid19-tijden. Het bedrijf kan voor haar product al rekenen op interesse in binnen- en buitenland. Onder meer een Iers ziekenhuis staat te popelen om het toestel in gebruik te nemen en er komt grote vraag vanuit kinderdagverblijven.

De afgelopen jaren bouwde het Wevelgemse bedrijf Infralia al een brede expertise op rond het verwarmen van ruimtes met infrarood. Infralia is immers Belgisch marktleider op vlak van infrarood verwarming en exporteert haar toestellen over gans Europa. “Via verschillende wetenschappelijke studies hebben we ondertussen veel bijgeleerd over de zogenaamde aerosolen in de lucht, waar tijdens deze Covid19-crisis veel om te doen is als verspreiders van het virus”, aldus zaakvoerder Bart Surmont. “Zo weten we bijvoorbeeld dat aerosolen lichter worden bij stijgende temperaturen. Dat bracht ons op de idee om een eigen dynamisch luchtsterilisatie systeem te ontwikkelen.”

Bekende technologie

Ziekenhuizen kennen de technologie van het steriliseren van hun ruimtes met UV licht al veel langer. Zo moeten artsen er zeker van zijn dat hun operatiekwartieren bacterie- en virusvrij zijn. Anders bestaat het risico dat patiënten tijdens operaties (bijkomend) geïnfecteerd kunnen worden. Daarom zetten ziekenhuizen hoog in op het steriliseren van hun operatiekwartieren met UV-stralen. Ultraviolet licht is echter schadelijk indien dit rechtstreeks en lange tijd op de mens geprojecteerd wordt. Daardoor moeten operatieruimtes altijd ’s nachts gereinigd worden, als niemand aanwezig is, en kunnen daarom dan niet 24/7 gebruikt worden. Dat moet eenvoudiger en beter kunnen, zo dacht Bart Surmont. Hij begon samen met zijn technische ploeg met de ontwikkeling van een apparaat dat zowel efficiënt, als betaalbaar is, en tevens ook goed oogt qua design.

Grote belangstelling

De nieuwe module is CE-gekeurd en Infralia wenst zijn apparaten binnenkort ook te laten testen door wetenschappers aan Vlaamse universiteiten. Een octrooi is eveneens ingediend. De manier waarop de lucht gesteriliseerd wordt, is dan ook wetenschappelijk onderbouwd. “De UV-stralen worden niet blootgesteld aan de mens waardoor ze niet schadelijk zijn”, aldus nog Surmont. “De lucht wordt doorheen drie UV-kamers gestuurd om uiteindelijk via foto-ionisatie in zuivere lucht te resulteren.”

Infralia kan nu al rekenen op sterke interesse uit binnen- en buitenland. Niet alleen de Nederlandse markt wil er direct mee aan de slag, ook vanuit Ierland en het Verenigd Koninkrijk is er belangstelling. Zo staat een Iers ziekenhuis klaar om het toestel in te zetten op haar Covid19-afdeling. Ook In eigen land neemt de belangstelling toe.

Lees ook

  • BV
    15/01/2025
    Sagesse Pro
    Schaarbeek
  • BV
    15/01/2025
    Markos Project
    Deinze
  • VZW
    15/01/2025
    Vzw Nextlevel Events
    Tongeren-borgloon