Wevelgem Airport is ‘back in business’
03 december, 2017
De internationale luchthaven van Kortrijk-Wevelgem is ‘back in IFR-business’ dankzij de dienstverlening van Belgocontrol. Beide partners kijken tevreden terug op de eerste weken en willen nu samen werk maken van de bestendiging en ook de uitbreiding van de activiteiten.
Belgocontrol en de luchthavenautoriteiten hebben het over een heus huzarenstukje. Op nauwelijks een jaar tijd voerde Belgocontrol het actieplan uit dat samen met de verantwoordelijken van de luchthaven was opgesteld om opnieuw IFR-operaties (Instrument Flight Rules ofte vliegen op instrumenten) mogelijk te maken. Er werden nieuwe, op satellietnavigatie gebaseerde vliegprocedures uitgewerkt, er werden zes gespecialiseerde medewerkers opgeleid en meteo personeel aangezocht om hun diensten te verlenen op de luchthaven. De vernieuwde werking gaat gepaard met een investering van 1,2 miljoen euro door Belgocontrol. De aandeelhouders in de NV Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem zijn de POM West-Vlaanderen (57 procent), het Vlaamse Gewest (33 procent) en de intercommunale Leiedal (10 procent).Het was onder impuls van de POM West-Vlaanderen dat eind 2016 gesprekken werden aangeknoopt met Belgocontrol om de luchtverkeersnavigatie over te dragen. Voortaan staat het bedrijf er in voor vluchtinformatie, meteorologische en technische diensten. Zo zijn opnieuw instrumentenvluchten mogelijk voor general en business aviation, de belangrijkste activiteit van de luchthaven. Filip Daem, voorzitter van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem, kan niet anders dan een tevreden man zijn. “De luchthaven ontving in de periode 2015-2017 gemiddeld zo’n 34.500 vliegtuigbewegingen per jaar, waarvan ongeveer 4.000 met een zakelijk of commercieel doel. Met de komst van Belgocontrol wordt een gigantische stap voorwaarts gezet in de verdere ontwikkeling en professionalisering van de luchthaven. Op die manier willen wij het segment zakenluchtvaart verder uitbouwen en ons profileren als poort op de wereld voor ondernemend West-Vlaanderen.”
Volgens Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen, vormt de luchthaven een belangrijke economische asset voor de regio en verbindt ze de industrie door middel van zakenvluchten met diverse Europese bestemmingen. “De financiële inspanningen die hiermee gepaard gaan zijn niet gering”, aldus de Bethune, “maar dit is een noodzakelijke investering die wij samen met het Vlaamse Gewest en Intercommunale Leiedal aangaan om de internationale bereikbaarheid van West-Vlaanderen veilig te stellen.”