De container met West-Vlaams varkensvlees richting China is de eerste die vertrekt sinds de recente opheffing van het Chinese embargo. Een belangrijke stap in het proces om onze landbouw open te stellen voor China.
In september 2018 dook de Afrikaanse Varkenspest (AVP) op in België, in de provincie Luxemburg. Dankzij het doeltreffend werk van het FAVV samen met de Waalse regio en de Belgische varkensbedrijven kon toen voorkomen worden dat het virus de houderijen besmette, maar de besmetting bij wilde zwijnen had wel een impact op de export. Maar liefst 29 landen, waaronder China en Zuid-Korea, stelden beperkingen in op de import van Belgisch varkensvlees naar hun grondgebied.
Ter plaatse in China
België is er als een van de weinigen in geslaagd om de ziekte uit te roeien op zijn grondgebied, en dit al na één jaar en dankzij de uitstekende samenwerking tussen het FAVV en de regionale autoriteiten.
In 2020 werd ook een medewerker van het FAVV aangesteld om als permanente vertegenwoordiger de Belgische ambassade in Beijing te vervoegen als gezondheidsattaché. Dit om de samenwerking met de autoriteiten ter plaatse te bevorderen en de onderhandelingen met China over de opening van nieuwe markten en de invoer van land- en tuinbouwproducten, in China te vergemakkelijken.
De weg naar succes
Diverse factoren hebben heropening van de route naar China mee bewerkstelligd: jarenlang intensief samenwerken met de Chinese autoriteiten, deelname aan internationale studiebijeenkomsten over Afrikaanse varkenspest, het voeren van intensieve onderhandelingen en zelfs succesvolle bedrijfsinspecties in de Belgische varkenssector en de démarches van het het FAVV.
Jos Claeys benadrukte namens Westvlees dat ook de West-Vlaamse knowhow een cruciale rol heeft gespeeld. “Ons aanbod is lokaal gekweekt, streng gecontroleerd en met de garantie dat niets van het varken verloren gaat”, aldus Claeys. “Dát is duurzaam produceren.”