wakosta

Westhoekjongeren leren omgaan met geld op de beurs Wakosta?

VEURNE – In de jaren negentig liep er op de Franse televisie het bijzonder populair programma Combien ça coûte, waarbij gezocht werd naar de financiële waardebepaling en het impact van veel diensten en producten, en dat leidde soms naar vrij verrassende resultaten. Een min of meer soortgelijk initiatief vindt nu plaats aan de Westkust met de budgetbeurs Wakosta? Deze beurs is een ervaringsparcours waarbij jongeren op een interactieve manier ondergedompeld worden in de verschillende aspecten van het zelfstandig leven en de financiële gevolgen van keuzes.

De beurs is het resultaat van een samenwerking tussen het project ‘Vitesse hoger’ (vanuit de intergemeentelijke samenwerking (W)integratie), BudgetInZicht (BIZ) Centraal-West-Vlaanderen, de OCMW’s, scholen en jongerenorganisaties uit de regio Westkust. Bedoeling is om een vierhonderdtal jongeren tussen 17 en 26 jaar onder te dompelen in de verschillende aspecten van het zelfstandig wonen en de bijhorende financiële keuzes en gevolgen. Tijdens de kick-off in Veurne werd het belang van het project uitvoerig toegelicht.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op 8 leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs financieel risicogedrag vertoont. Bij deze jongeren zien we dat er nood is aan het versterken van financiële vaardigheden, het opdoen van een kritische houding tegenover beïnvloeding vanuit reclame, pers, …. Dit zijn competenties die van cruciaal belang zijn om stevig op eigen benen te kunnen staan en een goede start te maken bij het zelfstandig beheren van het eigen budget.

Uitgaven en inkomsten

Sinds 2011 subsidieert de Vlaamse Overheid daarom, en omwille van het feit dat er steeds meer dossiers schuldenoverlast worden opgestart, 11 regionale samenwerkingsverbanden BudgetInZicht (BIZ, www.budgetinzicht.be) tussen OCMW, CAW en verenigingen waar armen het woord nemen om werk te maken van preventie van schuldoverlast.

Deelnemers van de Wakosta–budgetbeurs doorlopen het inleefparcours aan de hand van een concreet personage dat net op eigen benen staat en een bepaald inkomen ontvangt, hetzij uit arbeid, hetzij via een uitkering. Ze worden in verscheidene thema’s uitgedaagd om verschillende uitgaven te doen én hun inkomsten op peil te houden, en kennis te maken met alle belangrijke diensten waarop je beroep kan doen van zodra je zelfstandig woont. De hamvraag op het einde luidt: van wie is het budget in balans?

De beurs heeft een mobiel karakter: tot vrijdag 13 maart gaat ze door in Veurne en daarna verplaatst ze zich naar De Panne (volgende week) om finaal (23 maart tot 27 maart) te landen in Nieuwpoort.