Burning,Candlelight,And,White,Flowers,Tribute,Condolence,Memorial,Service,Announcement. Foto: Shutterstock

West-Vlaanderen verloor in 2024 ook een handvol ondernemende zonen

KORTRIJK - Bij een jaareinde hoort een balans. Helaas verloor ondernemend West-Vlaanderen in de loop van het jaar een aantal prominente figuren uit het bedrijfsleven van wie noodgedwongen afscheid diende genomen te worden. De namen: Fernand Mottrie, Ludo Lievens, Paul De fauw, Robert Donck en  Fernand D'Hoore. Hun nalatenschap blijft inspiratie voor velen. 

De rijzige Ieperse ondernemer Fernand Mottrie had – samen met zijn broer Robert – van zijn vader (Cesar Mottrie) de fakkel overgenomen van de garage Mottrie die in 1925 werd gesticht als één van de eerste autodealers van het hele land. Decennia lang leidden Fernand (en zijn broer) de zaken en het was geen toeval dat Garage Mottrie (aanvankelijk verdeler van General Motors automerken, later van Opel) in die periode zowat de ene kwantumsprong na de andere maakte.

Naast zijn grote verdienste als ondernemer, profileerde Fernand Mottrie zich ook een leven lang als een sociaal en maatschappelijk geëngageerd figuur in Ieperse kringen.

Paul De fauw wordt in kringen van ondernemers vooral herinnerd als de man die het energielandschap op het hoogste niveau mee aanstuurde. Intimi noemden hem een prachtmens.

Zo was hij voorzitter van Luminus, alsook gedelegeerd bestuurder van de VEH, de Vlaamse Energie Holding. Hij was ook mede-oprichter van Fluvius. Zijn knowhow op het specifieke terrein van kilowatts en transmissies werd bijzonder hoog ingeschat, zoals zijn talrijke mandaten als expert of als bestuurder bij een tiental bedrijven uit de sector bewijzen (Aspiravi, Publi-T, Publigas, Publilec, Publipart, Renasci, AG, 7C Solar,…) overvloedig bewijzen. Ook zijn grote sociale drive blijft bij voor al wie hem goed gekend heeft.

De Brugse zakenadviseur Ludo Lievens (Lievens & Co) werd 66 en stond bekend als een klasbak in alle opzichten. Hij had ook een grote kennis van en een groot hart voor West-Vlaamse ondernemers die hij een hele loopbaan lang met raad en daad bijstond.

Met Lievens ging niet alleen een topadviseur en -fiscalist heen, maar ook een fijn besnaard mens, een intellectueel van hoog niveau en een echte family man. Geëngageerd als hij was stond hij mee aan de wieg van het netwerk Brugge Inc, was hij lid van de Steunraad van de Koning Boudewijnstichting en speelde hij ook een vooraanstaande rol als adviseur van het bestuur van de Kulak.

Robert Donck mag beschouwd worden en zal voor lang herinnerd worden als een pionier op de nichemarkt van de Belgische specialiteitskazen. In 1978 zag de eerste Passendale het levenslicht. Met een omzet van meer dan 400 miljoen euro werd zijn geesteskind  Comelco de nummer één van de sector. De familie Donck verkocht Comelco aan de Nederlandse multinational Campina-Melkunie. De Doncks herinvesteerden quasi meteen het patrimonium in tal van nieuwe activiteiten. Meest bekend is natuurlijk de participatie die Frank Donck (zoon van Jozef) via de holding 3D uitbouwde in Almanij.

In de jaren negentig rijpten ook de plannen voor een kaasmuseum in de Oude Kaasmakerij. Jaarlijks bezoeken duizenden en duizenden mensen de site, het levenswerk van Robert Donck die ook ereburger was van Zonnebeke.

Bruggeling Fernand D’Hoore tot slot had grote verdiensten in het bedrijfsleven. Eerst als kaderlid bij Bekaert, later als directeur van het Bedrijvencentrum in Wevelgem. Daarnaast vond hij nog de tijd om advies- of bestuursfuncties op te nemen bij onder meer Groep H. Familie in Kortrijk en bij Waak uit Kuurne.