De nog steeds jonge Maarten Bouckaert (zie foto) van sterrenzaak Castor uit Beveren-Leie heeft in korte tijd zijn eigen signatuur ontwikkeld. Hij kookt als een ervaren rot, maar dan met jeugdig enthousiasme. Volgens de heren van Michelin kan je zijn keuken best associëren met klassieke beheersing gekoppeld aan eigenzinnige ingevingen met absolute topproducten. Hetzelfde geldt steeds volgens Michelin ook voor Bartholomeus uit Knokke‑Heist, waar de tandem Bart Desmidt en Philip Vandamme de lijn van excellentie met hun nieuw concept doortrekt.
Beide zaken brengen het aantal tweesterrenrestaurants in onze provincie op zeven. De vijf andere, die dus hun twee sterren statuut verlengd zien, zijn: Hostellerie Le Fox (De Panne), Hostellerie St-Nicolas (Elverdinge), Boury (Roeselare), De Jonkman (Sint-Kruis) en La Durée (Izegem).
Vaste waarden met één ster
Michelin strooide ook met een eerste ster voor tien nieuwe zaken, en daarvan komen er alweer vier uit West-Vlaanderen. Het gaat om de wervelwind van smaken uit het noordoosten van Thailand bij Boo Raan (Knokke-Heist), om de fijne herinterpretatie van klassiekers bij Bar Bulot (Sint-Michiels Brugge), om de terroirkeuken van Willem Hiele (Koksijde) en om de creatieve nuances van L’Envie (Sint‑Denijs). Filip Claeys van De De Jonkman in Sint‑Kruis krijgt dan weer een vermelding omwille van zijn focus op lokaal.
En dan zijn er nog de blijvers, die hun ster wisten te verlengen. Het gaat om Cuines, 33 (Knokke-Heist), Sel Gris (Knokke-Heist), Vol-Ver (Marke), Goffin (Sint-Kruis), Auberge de Herborist (Sint-Andries), De Zuidkant (Damme), Marcus (Deerlijk), Carcasse (Sint-Idesbald), M-Bistro (Nieuwpoort), Den Gouden Harynck (Brugge), Zet’Joe (Brugge), Sans Cravate (Brugge) en L.E.S.S. (Brugge).
Bij de drie sterrenzaken krijgt Peter Goossens (Hof van Cleve) dit jaar het gezelschap van Viki Geunes van het Antwerpse restaurant Zilte.