Grenzeloos_competent

West-Vlaanderen hoopt op meer grensarbeiders

BRUGGE, KORTRIJK - In West-Vlaanderen raken heel wat vacatures niet ingevuld, in Nord-Pas-de-Calais en Henegouwen vinden heel wat werkzoekenden geen werk in eigen regio. Voldoende reden voor POM West-Vlaanderen om samen met partners uit Vlaanderen, Henegouwen en Frankrijk ‘werken over de grens’ te promoten in de vorm van een debat (zie foto). Steun komt er ook via het project Grenzeloos Competent dat een budget heeft van 3,2 miljoen euro. Dit wordt voor 50% gefinancierd door 12 projectpartners, met steun van de Provincie West-Vlaanderen en het Waalse Gewest. De overige 50% wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Interreg V-programma France-Wallonie-Vlaanderen.

 

De 22 projectpartners van het Europees project Grenzeloos Competent zetten de voorbije jaren heel wat initiatieven op touw om beide arbeidsmarkten efficiënter op elkaar af te stemmen. Ze plaatsten jobs in de sectoren voeding, textiel en duurzaam bouwen in de kijker, en ontwikkelden grensoverschrijdende opleidingsprogramma’s. Tijdens 127  bedrijfsbezoeken kregen heel wat bedrijven uitleg over de voordelen om grenswerkers in te schakelen en tips om het bedrijf voor deze doelgroep aantrekkelijker te maken.

Levenslang leren

Een van de succesformules van het project was het organiseren van beknopte opleidingen bij opleidingspartners. “Werkzoekenden krijgen daarnaast een bijkomende opleiding op de werkvloer met persoonlijke begeleiding zodat de drempel om aan de slag te gaan een stuk kleiner wordt”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “In totaal organiseerden we in de verschillende deelregio’s 68 opleidingssessies voor knelpuntberoepen in de sectoren voeding, textiel en duurzaam bouwen. 466 Vlaamse, Franse en Waalse cursisten kregen een opleiding om in een van deze sectoren aan de slag te kunnen gaan. Vooral de opleiding verpakkingsoperator in de voedingssector kreeg heel wat aandacht.”

Promotie van sectoren

Naast deze opleidingen, zette het project Grenzeloos Competent ook volop in op promotie van deze sectoren.  Met investeringen in sectorvitrines zetten de partners de betrokken industriële sectoren in de kijker: de Textielvitrine in Moeskroen, het Job Labo Industrie in Duinkerke, Acasus (duurzaam bouwen) in Veurne en het Joblabo Voeding in Roeselare. Sinds de opening in 2017 lokte het Joblabo Voeding al meer dan 3.773 jongeren en werkzoekenden die jobs in de voedingsindustrie kwamen ontdekken.

Big data: pendelarbeid in kaart gebracht

Om de grensarbeid beter in kaart te brengen, gaan de projectpartners nog een stapje verder. Voor het eerst gebruikten ze geanonimiseerde mobiele telefoniegegevens van providers Orange (Frankrijk) en Proximus (België) om grensoverschrijdende vervoersbewegingen te registreren en te analyseren. “Door deze big data van vervoersbewegingen te analyseren, detecteren we bijvoorbeeld blinde vlekken in Frankrijk die weinig grenspendelaars genereren, met dit soort van gerichte acties kunnen we deze dan activeren”, aldus Jean de Bethune. “Daarnaast hebben we socio-economische data uit verschillende bronnen vergelijkbaar gemaakt om de specifieke situatie in de verschillende regio’s beter te kunnen monitoren en vergelijken.”

Toekomstvisie

Volgens de Waalse PS-politicus Rudy Demotte, huidig voorzitter van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Tournai, is e rook nood aan een toekomstvisie. “We moeten nog verder bruggen bouwen tussen de partners, vooral om de mobiliteit en de communicatie tegenover bedrijven en werkzoekenden te verbeteren”, aldus Demotte. “Via het Europese niveau kunnen we structurele drempels aankaarten, mogelijkheden voor nieuwe proeftuinen bespreken en samen nieuwe initiatieven nemen.”

Alle bedrijven in West-Vlaanderen zijn op zoek naar competente werknemers. “Om dit te realiseren moeten we grensoverschrijdend denken en handelen”, besluit Jean de Bethune. “Wij bewandelen vanuit provinciale hoek meerdere pistes om een vervolg te breien aan het project Grenzeloos Competent. Zo bouwen we verder op de fundamenten van deze samenwerking om met een transregionale aanpak bijvoorbeeld op vlak van opleidingen voor knelpuntberoepen deze problematiek verder aan te pakken.”