Volgens Graydon Creditsafe is er in het algemeen geen enkele reden voor een vreugdedans. Over de periode januari- mei werden er op federaal niveau 4.941 vonnissen uitgesproken. In vergelijking met dezelfde periode 2023 zijn er nu 488 uitspraken meer (+10,96%) en het is het op twee na hoogste cijfer ooit. In 2013 (5.144 cases) en 2019 (5.105 cases) liepen de cijfers nog hoger op.
Binnen het Vlaamse Gewest worden er dit jaar zelfs records gebroken. In alle provincies stijgt het aantal faillissementen. Enkel West-Vlaanderen weet tegen die algemene tendens in te gaan met ‘slechts’ 429 failliete bedrijven over de eerste vijf maanden. Over dezelfde periode (januari tot en met mei) in 2023 werden er 434 bedrijven uit onze provincie terug naar af gewezen.
Voor wie graag de lange termijn voor ogen houdt: in 2014 (tien jaar terug) werden er tussen januari en eind mei 426 West-Vlaamse bedrijven failliet verklaard, of zowat het equivalent van dit jaar. Nog dit: zowel in provincies Vlaams-Brabant als in Oost-Vlaanderen noteren we absolute (trieste) records.
Bouwsector trieste koploper
Uit de algemene Belgische statistieken van Graydon Creditsafe blijkt nog dat de bouwsector in 2024 een steeds een belangrijker aandeel opeist in van het totale aantal faillissementen. Het laat de horeca, traditioneel de sector met het hoogste aantal faillissementen, steeds verder achter zich. Met 1.105 faillissementen over de eerste vijf maanden van dit jaar verbreekt de bouwsector haar eigen record van dezelfde periode verleden jaar (+20,1%). Belet niet dat ook binnen de horecasector de faillissementstrend duidelijk stijgend is (+7,19%), zonder recordcijfers te noteren. Die sneuvelen er trouwens wel binnen de transportsector (277 uitspraken) en de garagesector (206 uitspraken).
McThree twijfelachtige eer
Alles bij elkaar sneuvelden er dit jaar in heel België al 12.626 jobs als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. In West-Vlaanderen alleen sneuvelden er 1.038 jobs. Het grootste faillissement werd betreurd bij McThree (januari) waar een kruis werd gezet over iets minder dan 300 banen.
In de Belgische top 20 van grootste falingen staat overigens maar één West-Vlaams bedrijf: McThree. Een faling bovendien waar volgens insiders ook een onwelriekende geur aan vast hing, al ontkende het bedrijf dat zelf.