voka west gebouw

West-Vlaanderen doet het goed op de exportmarkt

De West-Vlaamse uitvoer doet het goed. Dat blijkt uit een analyse van Voka West-Vlaanderen. De organisatie reikte in totaal 33.406 certificaten van oorsprong uit, die samen een goederenwaarde van 1,64 miljard euro vertegenwoordigden. Dat is qua aantal het beste resultaat ooit en het op één na (2012) beste resultaat op het vlak van goederenomzet. Certificaten van oorsprong zijn documenten die de oorsprong van een product aanduiden. Ze bewijzen in welk land een product gemaakt is en zijn veelal verplicht voor de export naar landen buiten de Europese Unie. De documenten worden uitgereikt door de Kamers van Koophandel in opdracht van de Federale Overheidsdienst Economie. “Op basis van de afgeleverde documenten kunnen wij de hartslag van de West-Vlaamse export meten”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Dat de export vorig jaar nog verder groeide, bewijst dat onze West-Vlaamse bedrijven een open blik hebben op de wereld. En dat is belangrijk, want export is de motor van de groei die onze welvaart moet garanderen.”

2016 startte aarzelend, maar naar het jaareinde toe groeide de exportbedrijvigheid. In vergelijking tot 2015 steeg het aantal afgeleverde attesten met 3,4 procent en groeide de omzet met 4,8 procent. “West-Vlaamse bedrijven exporteren letterlijk naar alle uithoeken van de wereld. “Voka registreerde maar liefst 188 verschillende exportlanden en ook dat is een record”, vervolgt Bert Mons. Gemeten naar goederenomzet blijven China en Saudi-Arabië de voornaamste exportbestemmingen, gevolgd door Algerije, Iran en India. Maken verder deel uit van de top 10: Turkije, Oekraïne, Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië en de Verenigde Staten.

Als ruimer exportgebied prijkt het Midden-Oosten bovenaan. De West-Vlaamse bedrijven realiseren er 34,5 procent van hun extra communautaire exportomzet (566 miljoen euro). Azië (exclusief Midden-Oosten) is goed voor 31,4 procent. Ter vergelijking: in 2012 waren die regio’s nog goed voor respectievelijk 29,4 en 27 procent van de exportomzet. Afrika scoorde vorig jaar 12,9 procent, Zuid-Amerika 5,8 procent en Noord-Amerika (USA, Canada en Mexico) een eerder schamele 3,8 procent. De belangrijkste stijger inzake goederenwaarde gedurende de voorbije vijf jaar was Iran. De omzet richting dat land steeg van 40 naar 110 miljoen euro. Bij de dalers noteren we Rusland, Oekraïne en Turkije. In die drie gevallen hoeft daar geen tekening bij.

 

Nog dit: op regionaal vlak boeken de Kortrijkse bedrijven samen de grootste exportomzet naar verre landen.  De regio neemt 32,5 procent van de extra communautaire uitvoer (526 miljoen euro) voor haar rekening.  Ieper is goed voor 25,8 procent, de regio Roeselare-Tielt tekent voor 24,2 procent, Brugge voor 10,7 procent, Oostende voor 5,4 procent en Veurne voor 1,3 procent. In vergelijking met 2012 doet vooral de Ieperse regio beter.