De Crom Oslo

West-Vlaanderen boven tijdens economische missie richting Noorwegen

BRUGGE - De voorbije dagen streek een uitgebreide economische zending neer in Noorwegen. Deze missie, onder leiding van prinses Astrid,  had tot doel het imago van België als aantrekkelijke partner en toegangspoort tot de Europese markt te versterken. 140 bedrijven manifesteerden zich, met een stevige delegatie uit West-Vlaanderen. Vooral voor de haven van Zeebrugge, traditioneel al een draaischijf voor energietoevoer en -transitie, was deze missie belangrijk.  

Prinses Astrid werd vergezeld door een ministeriële delegatie, waaronder de federale minister van Buitenlandse Zaken, de federale minister van de Noordzee en andere hoogwaardigheidsbekleders. De missie richtte zich op drie hoofdthema’s: life-sciences en biotechnologie, energie en energietransitie, en circulaire economie.

Nieuwe pijplijn naar Zeebrugge

Ook de stad Brugge liet zich niet onbetuigd. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) kwam er de belangen van de haven van Zeebrugge verdedigen, als ondervoorzitter van de Port of Antwerp Bruges en had er succesvolle onderhandelingen met Noorse zakenpartners. De delegatie van de Port of Antwerp-Bruges werd onder meer ontvangen op de hoofdzetel van Wallenius-Wilhelmussen, een zeer belangrijke klant in de haven van Zeebrugge. "Daar mochten we vernemen dat zij zwaar investeren in nieuwe schepen die niet meer op zware fuel maar op groene methanol zullen varen", aldus De fauw. "Van hun kant vroeg de klant om spoed te zetten achter de nieuwe zeesluis. Met Fluxys werd hier ook een overeenkomst getekend voor het aanleggen van een nieuwe pijpleiding tussen Zeebrugge en Noorwegen waar CO2 - koolstofdioxide- van de Vlaamse industrie naar de lege gasvelden in Noorwegen zal gebracht worden. “

Die zogenaamde CO2-snelweg onder zee moet tegen 2030 operationeel zijn. Zeebrugge vormt de cruciale schakel.

Dubbel geslaagd

De Brugse Sandrine De Crom, directeur Noord- & West-Europa bij Flanders Investment & Trade (FIT) en co-organisator van deze missie, hielp er de meereizende Vlaamse bedrijven om de juiste contacten te leggen en om interessante investeringen te detecteren voor Vlaanderen. De Vlaamse regering, vertegenwoordigd door minister-president Jan Jambon, schoof ook mee aan tafel voor het bevorderen van de economische samenwerking tussen Vlaanderen en Noorwegen.

"De missie was een groot succes," blikt De Crom terug, "Er waren ruim 450 deelnemers. We hebben de bedrijven ook effectief kunnen helpen hun business in Noorwegen verder uit te bouwen en zullen ook bij terugkomst in Vlaanderen hen verder bijstaan met raad en daad. Ook kwam ik een aantal interessante pistes op het spoor om investeringen aan te trekken naar Vlaanderen. Dubbel geslaagd dus."