BRUGGE – De elf West-Vlaamse algemene ziekenhuizen scoren sterk inzake kwaliteit en betaalbaarheid. Daarnaast investeerden ze de jongste jaren fors in infrastructuur en kwaliteitszorg. Het zijn dus echte ‘bedrijven’ met een fraai rapport. Dat blijkt uit een onderzoek van het economisch tijdschrift ‘West-Vlaanderen Werkt’, uitgegeven door de Provincie West-Vlaanderen en de POM.
Feit is dat de ziekenhuizen het zwaartepunt vormen van de zorgeconomie in de kustprovincie. Ze realiseerden samen in 2018 2,1 miljard euro omzet. Met 18.000 medewerkers in loondienst en 1.760 zelfstandige artsen vormen de ziekenhuizen zelfs een van de meest arbeidsintensieve sectoren van de provincie.
De ziekenhuizen investeerden fors de jongste jaren. In de periode 2017-2018 pompten ze samen 800 miljoen euro in infrastructuur, uitrusting en kwaliteitszorg. Vooral AZ Groeninge in Kortrijk, AZ Zeno in Knokke-Heist en AZ Delta in Roeselare investeerden in nieuwe infrastructuur. Daarna volgde er een zekere windstilte. De overheid gaat de financiering herbekijken waardoor er voorlopig geen ruimte is voor grootschalige nieuwbouwprojecten. In afwachting opent AZ Sint-Lucas (Assebroek-Brugge) alvast de deur voor een gezamenlijk bouwproject met AZ Sint-Jan (Brugge).
Internationale erkenning
De investeringen hebben onder meer geleid tot kwaliteitsvolle ziekenhuizen. Intussen pronken alle West-Vlaamse ziekenhuizen met een label van de internationaal erkende organisaties JCI (Joint Commission International) of NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg). AZ Groeninge in Kortrijk haalde in 2013 als eerste niet-universitair ziekenhuis van België het JCI-label. Onze ziekenhuizen staan niet alleen garant voor een hoge kwaliteitszorg, ze blijven ook betaalbaar. Volgens de CM ziekenhuis barometer zijn de West-Vlaamse ziekenhuizen relatief goedkoop in vergelijking met de ziekenhuizen in de rest van het land.
West-Vlaanderen pionier
Vanaf 1 januari 2020 moeten alle algemene ziekenhuizen in Vlaanderen deel uitmaken van een netwerk. West-Vlaamse ziekenhuizen waren op dat vlak pioniers. Op 2 juli 2015 ondertekenden AZ Groeninge (Kortrijk), de Sint-Jozefskliniek (Izegem) en O.L.V. Lourdes (Waregem) samen met enkele Oost-Vlaamse ziekenhuizen een intentieverklaring voor de vorming van het E17-netwerk. Daarna volgde het KOM-netwerk (Kust-Ommeland-Meetjesland) in het noorden van de provincie en een voorlopig nog naamloos netwerk dat AZ Delta, het Jan Yperman Ziekenhuis van Ieper en het Sint-Andries Ziekenhuis uit Tielt omvat. Op een concrete invulling op de vraag ‘juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment door de juiste zorgverleners’, zoals omschreven in de hervorming van de federale regering, is het nog even wachten, concludeert het economisch tijdschrift West-Vlaanderen Werkt.