Desmet Jan Landscape

West-Vlaamse voorzitterswissel aan de top van Fedustria

MENEN - Fedustria, de beroepsfederatie van textiel-, hout- en meubelbedrijven heeft op haar algemene vergadering een voorzitterswissel doorgevoerd. De uittredende West-Vlaamse voorzitter (Francis Verstraete van Groep Masureel Veredeling) geeft de fakkel door aan aantredend voorzitter Jan Desmet (Decospan). Jan Desmet zal in zijn nieuwe functie worden bijgestaan door vice-voorzitter Frank Veranneman (Sioen Groep). Jan Desmet pakte uit met een centrale boodschap: "We moeten de kosten competitiviteit bewaken én investeren in innovatie, beide thema's zijn even belangrijk voor de toekomst van de maakindustrie.”  

 

Op de algemene vergadering van Fedustria werd bijna traditiegetrouw een balans opgemaakt van het reilen en zeilen in de sector. De Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie heeft een vrij goed jaar 2021 achter de rug, maar de toekomst ziet er heel wat minder rooskleurig uit, aldus Fedustria. In 2021 herstelde de omzet zich zowel in de textiel-, als de hout- en meubelindustrie na een moeilijk jaar 2020 (corona) om in totaal uit te komen op 10,9 miljard euro (+19,7 %). De omzet steeg evenwel voor zowat de helft als gevolg van de doorrekening van de gestegen grondstoffenprijzen.

Bewaak de kosten competitiviteit

Kersvers voorzitter Jan Desmet (Decospan) pleitte bij zijn inauguratie voor het bewaken van de kosten competitiviteit: “De torenhoge inflatie in België zorgt via het systeem van automatische loonindexering voor een forse stijging van de loonkosten”, aldus ondernemer par excellence Desmet. “Dit heeft een contraproductief effect: de koopkracht wordt er onvoldoende door beschermd want de Staat roomt te veel af, en de bedrijven verliezen aan rendabiliteit en concurrentiekracht. De stijgende transportkosten, de schaarste aan bepaalde grondstoffen, enzovoort leiden allemaal tot continue prijsstijgingen, waarvan we niet weten welke gevolgen ze finaal zullen hebben.”

Wat met de index?

Fedustria pleit er bij de federale regering voor om dringend een indexsprong te voorzien teneinde de loonkostenstijgingen enigszins te milderen. Fedustria pleit ook voor een geplafonneerde index, beperkt tot een forfaitair bedrag boven een bepaalde loongrens. Daarnaast moeten nieuwe regeringsmaatregelen die de loonkosten van de bedrijven verder de hoogte injagen vermeden worden en minstens on hold gezet worden. Dit betreft bijvoorbeeld de invoering van een individueel opleidingsrecht en verplichte jaarlijkse opleidingsplannen in het kader van de recente arbeidsdeal.

Ook op het vlak van energie blijven de kosten in België de pan uitswingen, niet alleen door allerhande netwerkkosten, taksen en heffingen, maar ook door de sterke stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen. Fedustria dringt aan op een tijdelijk plafond op de energieprijzen voor de industrie, en tijdelijke crisissteunmaatregelen zoals de EU het toelaat.

Tijdelijke werkloosheid

De bedrijven worden geconfronteerd met de ene externe crisis na de andere. Nu de coronapandemie gaan liggen is, zorgt de oorlog in Oekraïne opnieuw voor vele uitdagingen. Sommige bedrijven zien zich genoodzaakt productielijnen tot hele productiesites stil te leggen omdat ze niet meer rendabel kunnen draaien door de hoge kosten, of ze kampen met bevoorradingsproblemen. De productiebedrijven vragen daarom een verlenging van het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid ‘overmacht-corona’ tot minstens eind 2022.

Behoud de fiscale stimuli voor O&O

België behoort tot de Europese wereldtop inzake onderzoek en ontwikkeling, dit mede dankzij de vele O&O-inspanningen van de bedrijven. Volgens Jan Desmet blijft aandacht voor innovatie ook cruciaal voor de toekomst van onze maakindustrie.

Echter, het fiscale O&O-ondersteuningsbeleid ligt steeds meer onder vuur. Dit is kortzichtig beleid. Fedustria pleit er bijgevolg voor om de fiscale stimuli van ons O&O-beleid maximaal te behouden. Uitredend voorzitter Francis Verstraete ziet het zo: “Naast innovatie in nieuwe producten moeten onze bedrijven ook investeren in de digitale en groene transitie. Dat kost de bedrijven handenvol geld. O&O-steun, ook vanuit de Ge-westen, is broodnodig en een basisvoorwaarde voor de blijvende welvaartscreatie in ons land.”