Food Innovation Park

West-Vlaamse voedingsvallei krijgt eigen onderzoekscentrum Food Innovation Park

ROESELARE - Food Innovation Park. Zo luidt de naam van het nieuwe onderzoekscentrum rond voeding, dat deze week officieel werd geopend in Roeselare. De initiatiefnemers zijn de hogeschool Vives, de POM West-Vlaanderen (en zijn verlengstuk TUA) en Flanders Food. De bedoeling: alle mogelijke onderzoek naar en diensten omtrent voeding (in al zijn aspecten) faciliteren in een soort van labo omgeving met de noodzakelijke apparatuur. Of zoals de actoren het ook zeggen: Food Innovation Park moet de focus leggen op de link tussen voeding en gezondheid.

De bedrijven maar ook de onderzoeksinstellingen of de zorgcentra en finaal dus de consumenten moeten de grote winnaars zijn. Want hoe professioneler het basisonderzoek, hoe beter de maatschappij daar van wordt.

Vives ging onder meer wijsheid opdoen in een soortgelijk Nederlands onderzoekscentrum om het model ook in West-Vlaanderen uit te rollen. Het is geen toeval dat het onderzoekscentrum Food Innovation Park in Roeselare landt. “Roeselare bevindt zich in het centrum van wat we zonder overdrijven de voedingsvallei van Vlaanderen mogen noemen”, aldus burgemeester Kris Declercq. Een verwijzing naar de vele diepvriesbedrijven in de regio maar ook naar de complementaire centra zoals Inagro, Agrotopia, dat onderzoek doet naar de voeding van de toekomst, of de nabij gelegen Reo Veiling.

Investering van 4 miljoen euro

Grosso modo wordt er 4 miljoen euro geïnvesteerd in het gloednieuwe en met alle mogelijke professionele apparatuur uitgeruste Food Innovation Park. 400.000 euro komt van Vives, eenzelfde bedrag van de provincie, terwijl ook de gebouwen en de installaties 3,2 miljoen euro hebben gekost. Europa subsidieert mee via het fonds EFRO.

Maar het resultaat mag er zijn. In het onderzoekspark moeten food, health en tech samen komen, benadrukten de initiatiefnemers. Onder de paraplu van het woordje onderzoek kan een hele pleiade aan activiteiten het licht zien. Dat kan gaan van research naar betere voeding over onderzoek naar het impact van voeding op de gezondheid tot het nader analyseren van nieuwe en innovatieve toepassingen met betrekking tot voedingsproducten. “Nu is veel onderzoek naar het thema nog te vaak versnipperd”, aldus député Jean de Bethune. “Met Food Innovation Park brengen we de sectoren en de expertise samen onder één dak en overeenkomstig een open sourcing model.”

In totaal staat 1.000 vierkante meter onderzoeksruimte ter beschikking voor al wie interesse heeft. Dat zijn niet alleen bedrijven, maar ook kennisinstellingen of actoren uit de gezondheidssector. Vives neemt de operationele leiding voor zijn rekening. Joris Hindryckx en Lien Van den Broeck (die de zaken zal opvolgen op het terrein) bevestigen dat de interesse vanuit de buitenwereld vanaf dag één al behoorlijk groot is. “Food Innovation Park kan ook een substantiële bijdrage leveren tot een betere en vooral ook gezondere wereld”, zei Joris Hindryckx. “Iedereen weet en beseft nu hoezeer gezonde voeding daar een rol kan in spelen.”

Grote ambities

Volgens de initiatiefnemers is deze stap nog maar een begin. De ambitie leeft om Food Innovation Park danig te doen groeien tot het een internationale referentie wordt. Ook de cluster ‘Fabrieken voor de Toekomst in de voedingssector’ verhuist naar de nieuwe locatie van Food Innovation Park, recht tegenover de expohallen van Roeselare.