Lagae Wim 23

West-Vlaamse sporteconoom Wim Lagae schrijft nieuw boek over parallellen tussen sport en economie

LENDELEDE - De West-Vlaamse sporteconoom en prof Wim Lagae is ook als begenadigd schrijver bepaald niet aan zijn proefstuk toe. Sport is zijn dada, economie is zijn surplus. Dit maal komt hij voor de dag met het boek 'Sneller Groter Gekker', een hoogst eigen kijk op de wondere sportwereld van vandaag die meer en meer business is geworden. Lagae trekt als geen ander de parallellen tussen de sport- en de zakenwereld. Een boek dat aanbeveling verdient, uitgegeven bij Bibliodroom uit Meulebeke.

Sporteconoom en -marketeer Wim Lagae is drie decennia lang kroongetuige van de opmerkelijke omwentelingen in zijn vakdomein. In zijn beginjaren was er weinig draagvlak om van sportzaken een wetenschapspraktijk te maken. Na de dagtaak mocht de kersverse professor zich wel met wat sport inlaten, overdag wenkten internationale monetaire vraagstukken en conjunctuurstudies. Te veel spel, te weinig sérieux, zo oordeelde het academische establishment.

Maar sport werd vrij vlug big business. Booming, niet enkel op vlak van budgetten, maar evenzeer naar kennis en innovatie toe. Wim Lagae durfde met hoofd, hart en ziel in de nieuwe wetenschap te duiken. Als fanatiek (amateur)coureur weet Lagae ook zelf  wat het betekent op kop te rijden.

Frivole kijk op de zaken

Sneller Groter Gekker – de titel van zijn nieuwste boek – typeert de evoluties. Zorgvuldig geselecteerde verhalen uit diverse sporttakken wereldwijd illustreren dat sporteconomie de streberige allures van de sport volgt. De historische relevantie van de selectie bestaat uit hoog spel in sport, business en marketing, telkens in een spitsvondige harmonie.

Niet zelden zijn het verrassende paradigma’s van een ontluikende economische niche die snel knotsgekke groeipijnen krijgt. Net als in zijn vorige Bibliodroom-boeken voor het brede publiek Koerszaken en Koersdromen – plukt de auteur dicht bij huis de petites histoires die de wereldwijde trends volgen. De zwierige – en bij momenten frivole – taal waarin hij schrijft, geeft het boek een romaneske toets. Als wielrenner, triatleet of voetbalfan kijkt hij passioneel, als hoogleraar fileert hij nauwgezet de brede sporteconomische discipline. Die duale blik kleurt zijn verhelderende analyses als opiniemaker. In de wondere sportbusiness gaat het alsmaar sneller, groter, gekker.