Flandrien 24

West-Vlaamse kazen (Flandrien, Passendale) gooien hoge ogen op de internationale scène

WERVIK - Tijdens de 36ste editie van de World Cheese Awards in het Portugese Viseu viel Flandrien Kaas voor het tiende jaar op rij in de prijzen. Met vier zilveren en twee bronzen medailles bevestigde de jury de uitzonderlijke kwaliteit van de kazen van de ambachtelijke kaasmakerij uit Wervik. Ook het aanbod kazen van Passendale konden rekenen op grote internationale erkenning met haar Postel-gamma dat respectievelijk goud, zilver en brons in de wacht sleepte.

De World Cheese Awards gelden als het officieuze wereldkampioenschap kaas. Dit jaar werden ruim 4.400 kazen beoordeeld door een jury van 250 kaasexperts en keurmeesters. De jury let daarbij op de textuur, de consistentie, maar bovenal de smaak van de kaas, en dat in verschillende categorieën.

Traditioneel dingt Flandrien Kaas mee in de categorie van ‘goudse kazen’, waarin het dit jaar vier zilveren medailles won voor Flandrien Oud, Flandrien Grand Cru, Flandrien Light en Flandrien Rouge Grand Cru. Flandrien Rouge Jong en Flandrien Rouge Oud kregen van de jury een bronzen medaille. Bij Passendale kregen Postel Mi-Vieux, Postel Vieux en Reserve respectievelijk goud, zilver en brons.

IJzeren reputatie

Op die manier bevestigen Flandrien Kaas en de Kaasmakerij van Passendale haar sterke internationale reputatie. “Dat onze kazen al meermaals in de prijzen vielen is een bevestiging dat we goed bezig zijn, en tegelijk zet het ons aan om nog beter te doen, om onze smaken nog rijker en voller te maken en de lat, samen met ons team, nog hoger te leggen”, aldus CEO Jan Desmet. “Sinds onze eerste deelname blijft onze prijzenkast jaar na jaar groeien,” vertelt zaakvoerder Jan Desmet. “Deze erkenning is een waardering voor het harde werk van het hele team. Kaas maken is immers een echte ploegsport.”

Voer voor topchefs

De Wervikse kaasmakerij produceerde dit jaar 30% meer kaas dan vorig jaar. “De vraag blijft toenemen, waardoor je onze kazen in steeds meer winkels terugvindt,” vertelt Desmet. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, produceert Flandrien nu ook ’s nachts en zijn er flink wat nieuwe medewerkers aangetrokken. Het team is inmiddels gegroeid tot 40 mensen, waardoor de werkdruk beheersbaar blijft.

Steeds meer topchefs gaan ook met Flandrien Kaas aan de slag. “Jeroen Meus gebruikte onze kaas al in Dagelijkse Kost, maar ook Gault&Millau Chef van het Jaar Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten uit Lennik gebruikt Flandrien Grand Cru in zijn signature dish met kreeft”, aldus nog de CEO. “Dat doet ons uitermate veel plezier.”

Nog dit: ook de kaas Lotenhulle Rouge van twee (in Oost-Vlaanderen gevestigde)  West-Vlaamse ondernemers (Victor Lammens, Michiel Baeten) werd bekroond en dan nog wel met een Super-Gold award.