Aernoudt boek

West-Vlaamse intellectueel Rudy Aernoudt schrijft boek over Europa achter de schermen

TORHOUT - Europa ligt onder vuur. Populisme en nationalisme vieren hoogtij, het Verenigd Koninkrijk heeft de Unie verlaten en het vertrouwen van de burger in Europa taant. Hoe moet het verder? Met die vraag neemt Europees insider en West-Vlaming Rudy Aernoudt de lezer mee achter de schermen in zijn nieuwste boek. Zijn bij momenten sprankelende analyse van Europa’s illusies en ambities mondt uit in een concreet actieplan dat een overtuigd en positief antwoord biedt op de vraag of Europa nog iets kan betekenen voor haar burgers.

Rudy Aernoudt heeft masters in de wijsbegeerte, Industriële en Monetaire Economie (KU Leuven) en Europese Economie (Europacollege). Hij is professor Economie en Ondernemingsbeleid aan de universiteiten van Gent en Nancy. Hij is ere-kabinetschef Economie, Innovatie en Ondernemen, zowel in Europa, in Wallonië, in Vlaanderen, als op federaal niveau, en ook ere-secretaris-generaal in Vlaanderen. Hij is auteur van heel wat bestsellers en won diverse prijzen.

Europa quo vadis?

Zijn nieuwste boek kreeg de titel ‘Europa, een blik achter de schermen‘ mee en kon qua timing moeilijk op een beter moment komen. Europa quo vadis? is in deze tijden een echte hamvraag geworden. Rudy Aernoudt probeert er op zijn manier een zinnig antwoord op te bedenken. De auteur laat ons kennismaken met de Europese Unie, haar cenakels, de instellingen en de verschillende organen waaruit ze bestaat.

In tegenstelling tot gidsen, boeken en websites die proberen uit te leggen hoe deze machine werkt, is het verhaal van Rudy Aernoudt levendig en compleet. Voorbij de façades, nodigt hij de lezer uit achter de schermen. Hij legt ons ook de uitdagingen uit die Europa momenteel in moeilijkheden brengen. Wat is het verhaal van Europa vandaag? Hoe zorgt Europa ervoor dat zijn burgers er beter van worden? Hoe reageren op populisten die zeggen dat alles beter zou zijn zonder Europa? En hoe kan Europa zichzelf in de toekomst projecteren?

Doorheen dit boek en zijn reflectie probeert de auteur alle vragen en uitdagingen te beantwoorden die tegenwoordig vaak worden gesteld, met als doel nieuwe generaties te verleiden en hun vertrouwen in onze gemeenschappelijke instellingen te herstellen. Zijn visie op de toekomst van de Europese Unie, de acties die nodig zijn om deze te bereiken en om het leven van de Europese burgers echt te verbeteren, vat hij samen als de “twaalf werken van Hercules”, verrijkt met duidelijke voorbeelden en anekdotes om het geheel levendig te maken.

Een uniek standpunt

 Rudy Aernoudt is een ‘Eurocraat’, maar niet in de pejoratieve zin die vaak wordt toegegeven, maar in de zin van een man die Europa van binnenuit heeft ervaren en de innerlijke werking ervan perfect kent. Gezien hij in het Economisch en Sociaal Comité, de Europese Raad en de Commissie heeft gewerkt, vele plenaire vergaderingen van het Parlement heeft bijgewoond en vanuit zijn functies als Europees kabinetschef, speciaal adviseur van de Europese president en senior economist, biedt hij een diepgaande en kritische analyse van het Europa. Dit alles zonder in het jargon van Eurocraten te vervallen, waardoor zijn werk voor iedereen toegankelijk wordt.

De auteur besluit: « Europa is een feniks. Hoe dieper de crisis, hoe meer er mogelijk is. De institutionele crisis leidde tot het project van de eenheidsmarkt, de bankencrisis leidde tot de bankenunie en de covidcrisis maakte mogelijk wat nooit eerder gelukt was: de uitgifte van Europese obligaties. Het is alsof Europa slechts kon ontstaan en slechts kan evolueren dankzij crisissen».

Crisissen zijn uitdagingen

Het kordate optreden van Europa in de Oekraïne-crisis, bevestigt volgens Aernoudt eens te meer deze stelling. De huidige crisis zorgt voor een versnelling van de energietransitie, en vermoedelijk de oprichting van een tweede herstelfonds. Er kwamen bijtende economische sancties tegen Rusland, de jacht op de Russische oligarchen is open, Rusland werd afgekoppeld van het internationale betalingssysteem Swift en mag ook het Europese luchtruim niet meer binnen en het financieren van wapenleveringen aan Kiev blijkt nu versneld mogelijk te zijn. Wie zei ook weer dat crisissen enkel en alleen uitdagingen zijn?

info: https://intersentia.be/nl/europa-een-blik-achter-de-schermen.html