Je zal maar bij de ene of de andere energie leverancier aangesloten zijn. Naargelang de plaats en regio betalen gezinnen jaarlijks tot 140 euro meer voor het gebruik van het elektriciteitsnet. In West-Vlaanderen zijn twee spelers actief: Fluvius West of Gaselwest. Bij de ene gelden andere distributie netttarieven dan bij de andere. Bij Fluvius West bedraagt die gemiddeld 215 euro per jaar, bij Gaselwest ligt die factuur met 352 euro ruim 50 procent hoger. De gezinnen in Limburg, aangesloten bij Fluvius Limburg, betalen het minst.
Die verschillen zijn historisch gegroeid en politiek gestuurd. De nettarieven in heel Vlaanderen gelijkschakelen, is geen eenvoudige opdracht. Lokale politici, waar de tarieven nu goedkoper blijken te zijn, zullen aan de vooravond van de verkiezingen niet simpelweg te bewegen zijn om hun kiezers te melden dat de factuur nu opslaat.
Opgelegde fusies
De Vlaamse regeringspartijen voeren een minimumdrempel in voor intercommunale distributienetbedrijven. Wie minder dan 200.000 gezinnen en bedrijven op zijn net telt, moet fuseren.
De bedoeling is het versnipperde landschap van netbeheerders te vereenvoudigen tot logische aaneengesloten gebieden. Gemeenten moeten zich voor elektriciteit én gas bij dezelfde netbeheerder aansluiten. De fusies moeten een opstapje zijn om makkelijker naar eengemaakte nettarieven in heel Vlaanderen te gaan, zodat gezinnen en bedrijven overal evenveel betalen voor het gebruik van het net.