Howest braindrain

West-Vlaamse braindrain nog niet voorbij

KORTRIJK – De bacheloropleiding Bedrijfsmanagement van Howest peilde de afgelopen weken 500 West-Vlaamse studenten naar hoe zij hun toekomst zien in West-Vlaanderen. In het kader van hun vak marktonderzoek bevraagden de tweedejaarsstudenten marketing hun West-Vlaamse leeftijds- en studiegenoten, al dan niet studerend in West-Vlaanderen. Uit de resultaten blijkt dat de braindrain nog niet voorbij is.

Slechts de helft van de ondervraagde studenten geeft aan dat zij met zekerheid in West-Vlaanderen willen werken. De voornaamste reden die ze aangeven om ergens anders een job te zoeken: West-Vlaamse jongeren zijn er niet van overtuigd dat hun carrière- en doorgroeimogelijkheden dezelfde zijn in onze provincie. Een tweede argument dat ze aanhalen om buiten de provincie te gaan werken, is een job bij een internationale werkgever.

Wanneer het gaat over hun toekomstige woonplaats zien de cijfers er nog somberder uit voor de West-Vlamingen die aan de universiteit studeren. Daar geeft slechts 36% van de ondervraagden aan dat zij met zekerheid in West-Vlaanderen willen blijven wonen.

Een opmerkelijk verschil dat waarneembaar is in de resultaten is dat de vrouwelijke studenten meer vasthouden aan de provincie dan hun mannelijke medestudenten. Zowel op vlak van wonen als op vlak van werken. De voornaamste reden om in West-Vlaanderen te blijven voor de dames is de vertrouwde omgeving.

Money matters

Mannen en geld, het kan een cliché zijn, maar het wordt bevestigd. De voornaamste reden om buiten West-Vlaanderen te gaan werken bij de mannelijke twijfelaars is een ‘hogere verloning’. Waar de dames doorgroeimogelijkheden en carrière voorop plaatsen, denkt de mannelijke student eerder aan zijn portefeuille. Kortom, met de war for talent die er heerst, hebben zowel de provincie West-Vlaanderen als de bedrijven die er gevestigd zijn nog werk aan de winkel om hun imago op te poetsen en de jongeren te overtuigen hier te blijven.