De Race Barrier is de allernieuwste veiligheidsoplossing van Boplan en werd speciaal ontworpen voor de beveiliging van de aankomstzone van wielerwedstrijden. De gele kunststof (polymeer) schermen van 1 meter 40 hoog zullen voor het eerst ingezet worden en zo de renners optimaal beschermen tijdens een van de meest kritieke fases van de wedstrijd. Risico’s op ernstige verwondingen worden zo veel mogelijk beperkt.
Een aantal recente incidenten bracht pijnlijk aan het licht dat een betere beveiliging tijdens wielerwedstrijden absoluut noodzakelijk is. Hierdoor is het adequaat beveiligen van het parcours een prioriteit geworden voor elke organisator van koerswedstrijden. Vooral de aankomstzone verdient hierbij speciale aandacht gezien de omstandigheden en snelheden waarmee in die zone wordt gekoerst, bijvoorbeeld bij massasprints. Met het inzetten van de juiste middelen op de juiste plaatsen wordt de veiligheid van zowel renners als toeschouwers drastisch verhoogd. De Race Barrier, zo staat nu al vast, zal ook worden ingezet bij de aankomstzone van Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen.
Veiligheid eerst
De E3 Saxo Bank Classic draagt veiligheid heel hoog in het vaandel. Zeker in deze gekke coronatijden. Daarom doet de wielerorganisatie er alles aan om het hele gebeuren dit jaar ook volledig coronaproof te laten verlopen. Om niets aan het toeval over te laten, worden zelfs robots ingezet. Met dank aan het Oostendse bedrijf ZoraBots. Ze zullen controleren of iedereen zich wel aan de strikte coronavoorschriften houdt. Zo komt er een robot die de podiumruimte zal bewaken. Op de plaats waar de startceremonie wordt opgenomen zijn enkel renners, presentatoren en enkele journalisten welkom. Want zoals zo vaak in coronatijden geldt: hoe minder volk, hoe beter.
Dus wordt er op vrijdag 26 maart een robot ingezet om te controleren of iedereen zich wel aan de regels houdt. De robot in kwestie meet van alle aanwezigen ook de lichaamstemperatuur en controleert of het mondmasker wel correct gedragen wordt. Als dat niet het geval is, zal de robot de ‘dader’ daarop aanspreken. En dat mag u letterlijk nemen, want zo’n robot spreekt ook echt.
Finaal zullen de robots van ZoraBots ook de luchtkwaliteit in een afgesloten ruimte continu monitoren, en zullen ze ook controleren of iemand wel het juiste polsbandje draagt in een specifieke zone. Ook in de persruimte, waar traditioneel veel journalisten dicht op elkaar werken, zal een robot ingeschakeld worden om de luchtkwaliteit te meten en toe te zien op het naleven van de voorschriften.