ARDOOIE – Voor de 18e keer reikt Flanders Investment & Trade de Leeuw van de Export uit. Met deze jaarlijkse award bekroont FIT enkele uitzonderlijke exportsuccesverhalen uit Vlaanderen van het afgelopen jaar. In de categorie ‘meer dan 50 werknemers’ komen uitsluitend West-Vlaamse kmo’s in aanmerking om de exportaward mee naar huis te nemen: Sioen, Marelec uit Nieuwpoort en Construx uit Harelbeke. De prijsuitreiking vindt plaats op 18 september.
Claire Tillekaerts (gedelegeerd bestuurder Flanders Investment & Trade): “In 2018 zette onze regio een van de beste exportresultaten van het voorbije decennium neer. Het Vlaamse exportcijfers klom tot maar liefst 328 miljard euro. Dit is het werk van al die grote en kleine Vlaamse bedrijven die onvermoeibaar nieuwe markten blijven verkennen of hun positie verstevigen in hun bestaande exportlanden. Vanuit Flanders Investment & Trade zetten we daarom elk jaar enkele top exporteurs in de spotlights. Want Vlaanderen telt zoveel wereldspelers, alleen opereren ze vaak achter de schermen of in heel specifieke niches.”
West-Vlaanderen sowieso winnaar
Construx (Harelbeke) is binnen Europa een leidinggevende ontwikkelaar en producent van bekistingssystemen en mallen voor beton, zowel op werven als in prefabricatie bedrijven. Al vanaf de start in 2003 investeert Construx volop in nieuwe productietechnieken en uitvoeringsprocessen om zelfs de meest complexe betonwerken aan te kunnen. Het West-Vlaamse bedrijf is vandaag actief in 40 landen en heeft vestigingen in Duitsland en Roemenië. 12.700.000 euro – 54% van de totale omzet – haalt het uit export, 18% daarvan wordt buiten de EU gegenereerd. Construx telt 122 medewerkers in België en 21 in het buitenland.
Marelec Food Technologies (MFT) uit Nieuwpoort ontstond in 1983. Vandaag legt het bedrijf met 70 medewerkers zich voornamelijk toe op het ontwerp en de productie van hoogtechnologische portioneer- en sorteersystemen voor voedselverwerkende bedrijven in de vis-, pluimvee- en vleessector. Met zijn intelligente portiesnijder voor vlees, vis en gevogelte is deze producent een wereldspeler in zijn niche. De machines worden uitgevoerd naar 65 verschillende landen. 24.172.569 euro – 95% van de totale omzet – halen de West-Vlamingen uit export; 60% daarvan in niet-EU-landen.
Sioen tot slot vervaardigt garens, vezels, weefsels, kleuroplossingen, gecoat technisch textiel en professionele beschermkledij die in 96 landen wereldwijd hun afzet vinden. In technisch textiel en beschermkledij is dit beursgenoteerde bedrijf zelfs wereldmarktleider. Zo is 70% van alle Europese vrachtwagens uitgerust met zeildoeken van Sioen en dragen 300.000 brandweerlieden hun kledij. Met zijn 942 voltijds equivalenten in eigen land en 3.755 in het buitenland draait de West-Vlaamse fabrikant 458.110.000 euro exportomzet, of 91% van zijn totale omzetcijfer. 18% daarvan wordt buiten de EU gerealiseerd. Verder draagt het bedrijf innovatie hoog in het vaandel, zowel op het vlak van materialen als qua productieprocessen en digitalisering.