Het cruiseschiptoerisme in West-Vlaanderen lijdt in beperkte mate onder aanslagen. Dat is de conclusie van provincieraadslid Kurt Himpe die de cijfers nader bekeek. Na de aanslag in Brussel op 22 maart zijn er slechts vijf geplande aanlopen van cruiseschepen in de havens van Zeebrugge en Oostende geannuleerd. Kurt Himpe baseert zich onder meer op informatie van de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ) en De Buck Travel. De geannuleerde reizen waren deze: de AidaMar met 2.000 passagiers op 23 maart, de Britannia met 3.600 passagiers op 26 maart, de Braemar op 2 april, de Ocean Dream met 900 passagiers op 24 mei en de Navigator of the Seas op 9 juli. Vanaf 30 maart waren er opnieuw aanlopen van cruiseschepen van de rederij AIDA Cruises en P&O Cruises. Ook de geplande aanloop van Ocean Dream op 5 oktober is tot nu toe niet geannuleerd. Alle andere aanlopen zijn uitgevoerd zoals voorzien en er waren zelfs twee bijkomende aanlopen van het Amerikaanse cruiseschip Caribbean Princess met 3.000 passagiers op 19 mei en 12 juni door de stakingen in de haven van Le Havre. Heel recent heeft de Amerikaanse rederij Norwegian Jade wel 11 aanlopen voor 2017 geannuleerd en het programma met onder meer Zeebrugge en Le Havre naar meer noordelijke havens gewijzigd. Maar het is niet duidelijk of de terreurdreiging in Frankrijk en ons land de reden is.
Provincieraadslid Kurt Himpe polste in een schriftelijke vraag ook naar de specifieke inspanningen die gedaan worden in verband met het cruiseschiptoerisme. “Volgende maand vindt een belangrijke cruisebeurs plaats in Tenerife en in maart 2017 de jaarlijkse cruisebeurs in het Amerikaanse Fort Lauderdale,” aldus Himpe die ook aan de slag is bij Westtoer. “MBZ en De Buck Travel dat uitstappen organiseert voor de reizigers op de schepen zullen daar het cruisetoerisme in Zeebrugge en Oostende promoten naar de rederijen”. Via MBZ en De Buck Travel ontvangen de cruiserederijen regelmatig informatie over de veiligheidstoestand in ons land, meer bepaald over de havens in West-Vlaanderen. Dat was zeker nodig in de periode na de aanslagen in Brussel, maar is ook nu nog belangrijk gelet op de perceptie rond veiligheid in Brussel en Vlaanderen. De veiligheidseisen die de rederijen opleggen zijn verhoogd sinds de aanslagen van Brussel.
Nog dit: in de weken na 22 maart werden geen excursies naar Brussel aangeboden. De tours werden vervangen door andere bestemmingen waardoor meer gasten in West-Vlaanderen en Vlaanderen bleven. Sinds 27 april worden opnieuw excursies naar Brussel georganiseerd. (KC)