Pas in 2013 lanceerden Jan en Helga Desmet hun bedrijf Flandrien Kaas. “We zijn bijzonder fier dat onze inspanningen voor kwaliteit en vakmanschap nog steeds worden beloond door de internationale jury van de World Cheese Awards, deze erkenning is een mooie bekroning voor het harde werk van ons hele team”, stellen zaakvoerders Jan en Helga Desmet van Flandrien Kaas.
De World Cheese Awards zijn het jaarlijkse toptreffen voor kaasmakers uit de hele wereld. Een jury van professionals beoordeelt de ingestuurde kazen op smaak en kwaliteit. Aan de 34ste editie namen ruim 4.400 kazen uit 42 landen deel, die werden beoordeeld door een jury van liefst 250 kaasexperts. Flandrien Kaas nam opnieuw deel in de categorie ‘harde goudse kazen‘ en sleepte op het prestigieuze concours 3 medailles in de wacht.
Duurzaamheid staat voorop
Flandrien Oud, een harde goudse kaas die minstens 12 maanden heeft gerijpt, werd met een gouden medaille bekroond. Flandrien Gerijpt (6 maanden oud) kreeg van de jury een zilveren medaille en Flandrien Grand Cru (18 maanden) was goed voor een bronzen medaille.
Het West-Vlaamse familiebedrijf behoudt met deze onderscheidingen zijn toppositie in het gamma van de harde goudse kazen. Van bij de start (2013) maakten Jan en Helga Desmet werk van een duurzame visie: “We huldigen het principe van de korte keten”, zegt het echtpaar. “We werken nauw samen met melkveehouders uit de regio, met wie we afspraken hebben over hoe de koeien gevoederd worden. Voorts waken we in alle stappen van het productieproces nauwgezet over de kwaliteit. Daarbij is het vakmanschap van onze kaasmeesters essentieel, maar we verzoenen ons ambacht waar mogelijk met hedendaagse technologie. Zo houden we de werkdruk beheersbaar voor de medewerkers en hebben we tegelijk garanties over de kwaliteit van de kazen aan het einde van het rijpingsproces.”
Groeiparcours gaat voort
Flandrien Kaas heeft intussen 6 varianten op de markt: Jong, Gerijpt, Oud, Grand Cru, Light en Rouge. Het bedrijf kende de voorbije jaren telkens een stevige ‘double digit’ groei. Jaarlijks verwerkt de kaasmakerij nu ruim 20 miljoen liter melk tot kaasbollen, goed voor een productie van zowat 2 miljoen kilo kaas per jaar.
Het bedrijf beschikt sinds vorig jaar over een rijpingszaal waar tot 1 miljoen kilogram kaas in perfecte omstandigheden geaffineerd wordt. De familiale kmo telt 35 medewerkers en realiseert een omzet van ruim 15 miljoen euro. Flandrien Kaas werd eerder ook bekroond met het ‘Handmade in Belgium’-label en de titel van ambassadeur ‘Lekker van bij ons‘, die door de VLAM wordt toegekend.