De stijgende vraag naar alternatieve energieën op de markt in combinatie met de sterk ontwikkelde oplossingen van Callens, duwden de projectaanvragen de voorbije jaren fors omhoog. Energiebronnen zoals elektriciteit, biogas, bio-ethanol, waterstof, elektrodeboilers, … zijn aan een stevige opmars bezig. In 2022 scoorde de verkoop dubbel zo goed als in 2021 waardoor de order entry van de volledige Callens-groep voor het eerst de magische grens van 100 miljoen euro overschreed.
Bovendien zijn de projecttypes gevarieerder: zowel kmo’s als multinationals uit tal van sectoren kunnen nu bij Callens terecht om hun warmte- en luchttechniek te optimaliseren. “Dat verandert echter niets aan de persoonlijke aanpak”, zeggen bedrijfsleiders Windy Moerman en Annick Callens (zie foto). “Elk industrieel bedrijf, klein of groot, kan rekenen op de onvermoeibare inzet van de Calliërs en hun can-do-mentaliteit. Naast de projectverkoop draagt ook de vernieuwde service-afdeling zijn steentje bij aan de groei. De service van Callens staat al jaren bekend om zijn snelheid en daadkracht, waardoor het aantal aanvragen blijft toenemen. Door de processen en het aanbod op punt te stellen, werd de afdeling ook een pak efficiënter.”
Totaalontzorging
Die sterke service maakt deel uit van Callens’ inzet op totaalontzorging. Als groep met verschillende specialisaties, haalt het steeds vaker projecten binnen die twee of meerdere technieken combineren. Denk daarbij aan warmte voor productieprocessen en ventilatie voor productiehallen. De Calliërs zorgen voor zowel de engineering, de montage als de volledige nazorg. Altijd op maat van de noden. “Die combinatie brengt klanten welkome gemoedsrust en focus op hun eigen processen”, zegt de CEO nog. “Het allesomvattende project bij Aviko (in Poperinge) is hiervan het perfecte voorbeeld.
Het Waregemse Callens – met vestigingen over heel België en in Nederland – werkt al enkele jaren naar de energietransitie toe. Het klassieke pallet energiebronnen, met onder andere aardgas, blijft belangrijk. Het is, evenwel, uitgebreid met nieuwe technieken die klanten klaarstomen voor een CO2-neutraler energiebeleid.
Duurzaam en nog duurzamer
Om de duurzaamheidsmogelijkheden voor industriële bedrijven in de kijker te zetten, lanceerde Callens zelfs ‘EcologiCal’: een verzamelnaam voor alle technieken die de ingenieurs inzetten voor duurzame warmte- en luchtinstallaties. Hybride stoomketels die gebruik maken van zowel gas als elektriciteit, puur elektrische ketels voor zowel stoom als thermische olie, biogasgedreven ketels, elektrodeboilers en een brede waaier aan energierecuperatiesystemen zoals economisers zijn enkele veelgevraagde voorbeelden.
De thermische specialist leverde intussen ook al meerdere installaties af die op een duurzamere en gediversifieerde manier proceswarmte maken. De stoomketels bij Vynova in Tessenderlo die hun energie uit waterstof halen, markeerden als het ware de kick-off van Callens’ futureproof aanbod.