Waregem E17

Waregem krijgt er een bedrijvenpark van 32 hectare bij

KORTRIJK, WAREGEM - De Stad Kortrijk (via het lokale OCMW dat eigenaar was van de grond) en de intercommunale Leiedal hebben de verkoop bezegeld van een grote partij grond langs de E17 in Waregem en in de buurt van de nieuwe vlecht. Bedoeling is om daar nu een nieuw en imposant bedrijvenpark in te richten met de naam Blauwpoort.

De stad Kortrijk en Intercommunale Leiedal hebben een akkoord bereikt over de verkoop van 32 hectare industriegrond langs de E17 in Waregem, ter hoogte van de oprit richting Kortrijk. Op Blauwpoort, zoals het bedrijventerrein er zal heten, wil Leiedal een aanbod creëren voor regionale bedrijven. Dat zijn ondernemingen die percelen van 5.000 m² of meer nodig hebben. De eerste bedrijfsgronden zullen vanaf 2025 te koop zijn.

Als streekontwikkelaar creëert Leiedal ruimte om te ondernemen, ook vooral voor kmo’s. 70% van die kmo-zones zijn reconversieprojecten. Dat zijn oude bedrijfssites die worden gesloopt, gesaneerd en duurzaam (her)ingericht. “Toch is de vraag naar ruimte voor grotere bedrijven enorm groot en het aanbod in Zuid-West-Vlaanderen is op dit moment zeer beperkt”, zegt Leiedalvoorzitter Wout Maddens. “Met deze aankoop en aankopen van diverse particulieren wil Leiedal die grotere bedrijven de ruimte geven om zich te verankeren in de regio.” Blauwpoort heeft een totale oppervlakte van ongeveer 42 hectare en zal daarmee plaats bieden aan 15 tot 20 bedrijven met een grootte vanaf 5.000 m². Bedrijven die voor sterke geur- of lawaaihinder zorgen, zullen er niet terechtkunnen.

Label ‘futureproof’

Leiedal koestert vanuit haar ervaring sterke ambities bij de ontwikkeling van ruimte om te ondernemen, die algemeen directeur Filip Vanhaverbeke graag duidt: “Net omdat de ruimte voor bedrijvigheid steeds schaarser wordt, willen wij er zo snel mogelijk werk van maken om Blauwpoort duurzaam en kwalitatief in te richten, met voldoende aandacht ook voor de buurt”, zegt Vanhaverbeke. ”Er komt een aangepast wegennet met veilige trage verbindingen en een ruime water- en groenbuffer. Door collectief te parkeren, functies onder- en bovengronds te stapelen en ruimte te delen, wil Leiedal de beschikbare oppervlakte optimaal benutten. Met uitgesproken aandacht voor duurzame en gedeelde mobiliteit, databeheer en klimaatambities kan het toekomstgerichte en -bestendige karakter van Blauwpoort bovendien kracht worden bijgezet.”

Om die ambities waar te maken, richt Leiedal haar expertise niet alleen op de ontwikkeling en de inrichting van het bedrijventerrein zelf, maar ook op de begeleiding van de bedrijven. Die begeleiding gebeurt zowel bij het afwegen van een locatie als tijdens het bouwproces en het verdere beheer van de bedrijfsgebouwen en het bedrijventerrein.

De Blauwpoorthoeve, die op de site ligt, wordt met haar specifieke erfgoedkarakter waar mogelijk behouden en ingezet voor diensten ten gunste van de bedrijven en hun bezoekers.