Op dinsdag 29 augustus vindt de jaarlijkse hippische hoogdag plaats op de Waregemse Gaverbeek Hippodroom. Het wordt volgende week de allereerste editie met herbruikbare bekers. Daarnaast past de organisatie het parcours aan voor de veiligheid van de paarden. “Ook de bodem wordt nauwkeurig bewerkt”, vertelt algemeen directeur Bram Vandewalle in Het Nieuwsblad.
De organisatoren verwachten zo’n 40.000 bezoekers op de Gaverbeek Hippodroom. “De nadruk ligt uiteraard op het beleven van geweldige paarden topsport, maar in een wereld in verandering wil Waregem Koerse nadrukkelijk zijn steentje bijdragen”, vertelt algemeen directeur Bram Vandewalle van de Koninklijke Waregemse Koersvereniging. “Samen met onze leveranciers willen we een duurzaam evenement creëren. Zo zal er dit jaar drank verkocht worden in herbruikbare bekers. Mede dankzij Locquet Power & Light gebeurt onze opbouw volledig op zonnepanelen en batterijen. En wie een donatie deed voor het goede doel 4Brain of een boom plantte, maakte kans om zelf te mogen deelnemen aan Waregem Koerse in een duo sulky.”
Batterij aan maatregelen
Tijdens de editie van 2022 kwam er tijdens de tweede hindernissen een paard ten val, waarbij het zijn rechterbovenbeen brak. De veearts nam vanwege de ernst van de kwetsuur de beslissing om het dier te laten inslapen. Alle andere paarden raakten wel veilig aan de finish. De organisatie past het parcours voor de komende editie aan.
“De gezondheid van de paarden primeert altijd”, zegt Bram Vandewalle nog in Het Nieuwsblad. “Eén hindernis werd uit het parcours gehaald. Daartegenover staat dat er een extra hindernis aan de laatste rechte lijn werd toegevoegd om de snelheid te verminderen. De hindernissen werden ook herplant zodat de paarden er beter door kunnen springen.”
Waregem Koerse werkt ook dit jaar opnieuw met de Universiteit Gent, die alle paarden keurt. “Wanneer een paard niet ‘fit to compete’ is, verschijnt het niet aan de start”, aldus nog Vandewalle. “Alle deelnemende paarden moeten ook kunnen bewijzen dat ze het laatste jaar goede resultaten hebben behaald en dus in goede conditie verkeren. Daarnaast moeten zowel de paarden als de jockeys en drivers langs de dopingcontrole passeren. En last but not least: de bodem wordt heel nauwkeurig bewerkt om te vermijden dat die te zacht of te hard is.”