Waregem Koerse 22

Waregem Koerse heeft vragen bij de grote gokbedrijven

WAREGEM - Waregem Koerse, het zeg maar grootste netwerkevent van het jaar, zorgt bij de organisatoren ook voor vraagtekens. Het offline gokken (de dag zelf, on the spot) is een zaak van Waregem Koerse zelf en brengt al jaren mooi geld op. Maar daar ligt ook meteen de knoop gebonden: het online gokken, georganiseerd door grote spelers, haalt meer en meer de bovenhand. Met gevolgen voor de organisatie.       

Dinsdag vindt de 175 e editie plaats van Waregems Koerse. De organisatoren van Waregem Koerse zien echter met lede ogen aan hoe de online gokbedrijven met veel, te veel, opbrengsten gaan lopen. Want Waregem Koerse staat ook gelijk aan een weddenschap. Just for fun. Maar fun is een relatief begrip.  Wedden kan bij de bookmakers, aan de standjes op het koersplein of bij een onlinespeler, genre Bingoal of Ladbrokes.

Deze laatste spelers halen steeds meergeld uit de markt. De koersorganisatoren zien de opmars van die grote jongens  met lede ogen aan. “Ze halen ons businessmodel compleet onderuit”, vindt Philippe Casier, voorzitter van de Koninklijke Waregemse Koersmaatschappij. “Vroeger was het publiek goed voor een derde van de inkomsten, de VIP-arrangementen nog een derde en de weddenschappen het overige deel. Nu niet meer. Er wordt meer online gegokt en die groeiende inkomsten zien we aan onze neus voorbijgaan.”

Op een normale editie van Waregem Koerse wordt voor 500.000 euro ingezet. Na winstuitkeringen, aftrek van kosten voor materiaal en personeel, en belastingen houdt de organisatie zo’n 75.000 euro over. Dat volstaat nog niet om het prijzengeld van 300.000 euro te dekken, laat staan de andere organisatiekosten te compenseren”, zegt CEO Bram Vandewalle aan Made in West-Vlaanderen.

Compensatie van 5 miljoen euro

Gelukkig is er nog tegengewicht. De Koninklijke Waregemse Koersvereniging verkocht enkele maanden terug de centrale tribune op de Gaverbeekhippodroom. Het complex omvat feestzalen, een bescheiden oorlogsmuseum en een luxerestaurant.

De stad Waregem, die al eigenaar was van de tweede verdieping, legde enkele maanden terug bijna 5 miljoen euro op tafel voor de rest van het gebouw. De verkoop vormt een financiële meevaller voor de koersmaatschappij, die in 2021 zowat 1,4 miljoen euro aan overgedragen verliezen torste, aldus bepaalde media. Nu het Waregemse stadsbestuur eigenaar is, krijgt de koersmaatschappij een gebruiksrecht van drie weken voor de organisatie van Waregem Koerse.