De familie Waelkens nam in 2007 de beslissing om ook in Oost-Europa aan de slag te gaan. De keuze viel toen op Roemenië, en de investeringsbeslissing van toen is een heel goede gebleken. Via het Roemeense filiaal van Waelkens wordt de Oost-Europese markt bediend. In de buurt van Targu Mures werken er op vandaag een zestigtal mensen. “Velen van hen hebben een familiale link in Oekraïne en de situatie in dat land heeft uiteraard een groot impact”, vertelt David Waelkens. “Onze Roemeense medewerkers hebben vliegensvlug een mooie sociale hulpactie opgezet, en we kunnen daar enkele maar lovend over zijn.”
Kortstondig effect
Zowel in Oostrozebeke als in Targu Mures lopen er sinds het uitbreken van de oorlog ook opvallend veel bestellingen bij voor geel-blauwe vlaggen van Oekraïne. Dat vlaggen een symbolische meerwaarde hebben, is doorheen de geschiedenis van de mensheid een vast gegeven. In oorlogssituaties geldt dat nog meer dan ooit. Het West-Vlaamse familiebedrijf Waelkens, vlaggendrager van de sector, kan dit alleen maar beamen. Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, lopen de bestellingen van geel-blauwe vlaggen zoetjes binnen à rato van tachtig per dag in Oostrozebeke. Naar Russische vlaggen is er geen vraag.
Benedict Waelkens onderstreept wel dat het zo goed als zeker om een kortstondig fenomeen gaat en dat deze opflakkering van bestellingen geen substantiële bijdrage biedt aan de business. “We vinden het tonen van solidariteit erg belangrijk”, zeggen de broers Waelkens. Het zijn vooral steden en gemeenten die hun solidariteit willen betuigen met Oekraïne en ze hangen daarom een blauw-gele vlag uit op openbare plaatsen. De vraag komt ook van bedrijven die hun steun willen betuigen. In West-Vlaanderen zie je ze overal opduiken.
foto: Het Nieuwsblad