Boeren op een krusipunt

Vzw ‘Boeren op een Kruispunt’ trekt aan de alarmbel: “Ploegt de boer nog wel voort?”

ROESELARE - Dat bij veel West-Vlaamse boeren het water tot aan de lippen staat is eerder een understatement. De vzw 'Boeren op een Kruispunt' wijst er nu op dat de wanhoop nu echt wel nabij is bij veel landbouwbedrijven. De vzw Boeren op een Kruispunt is een onafhankelijke hulporganisatie voor alle Vlaamse boeren en tuinders. De door idealisme gedreven organisatie heeft tot doel om landbouwers te begeleiden bij financiële, economische, psychologische, technische of sociale problemen. De medewerkers van Boeren op een Kruispunt gaan voor een integrale en constructieve begeleiding van de adviesvragers, zonder te zoeken naar oorzaken en schuldigen.

 

Al 2 jaar merken we op het veld dat onze landbouwers zich in de steek gelaten voelen, maar nu meer dan ooit, zo stelt de organisatie Boeren op een Kruispunt. De afwezigheid  van rechtszekerheid weegt zwaar, zeer zwaar. Overhaaste beslissingen zijn nefast, maar niet beslissen is dit eveneens.

Onze landbouwsector kent veel boeiende en innovatieve sectoren die wereldtop zijn. Maar de onzekerheid knaagt, investeringen blijven uit. “Onze landbouwers voelen zich niet ondersteund maar weggepest : de onzekerheid rond PAS, de uitkoopregeling voor de varkenssector die keer na keer wordt uitgesteld, de nota MAP7, het uitblijven van het nieuwe GLB, enzovoort enzovoort”, aldus de vzw. “Vanuit Boeren op een Kruispunt kunnen we alleen maar oproepen om eindelijk rechtszekerheid en een kader te bieden aan onze boeren.”

Voorbij het fatsoen

De oproep van Boeren op een Kruispunt komt er niet zonder reden. In 2021 noteerde de organisatie 44 % meer aanmeldingen dan in 2020 en in 2022 opnieuw 30 % meer dan in 2021. Jaar na jaar worden dus records gebroken, jaar na jaar gaat de mentale gezondheid van de boeren en boerinnen er op achteruit.

“Alle oranje knipperlichten zijn rode lichten geworden”, stelt de vzw overduidelijk. Letterlijk alles sectoren kloppen bij ons aan, alle leeftijden, gangbaar én bio, familiebedrijven of grotere landbouwondernemingen. 2022 was een jaar van overschrijden van grenzen, op velerlei vlak. Welnu, voor onze adviesvragers is de grens van fatsoen naar onze landbouwsector overschreden. We zien op het werkveld land- en tuinbouwers die zeer gedreven zijn, die terecht trots zijn om onze Vlaamse bevolking van kwalitatief en duurzaam voedsel te voorzien, die open staan voor innovaties, voor nog meer verduurzaming. Want dat staat als een paal boven water: zij zijn bereid om nog duurzamer te worden , om mee aan de kar te helpen trekken. Maar we zien dat zij zich volledig in het verdomhoekje voelen geduwd, gestigmatiseerd. De polarisering wordt ten top gedreven. In (sociale) media wordt een totaal vertekend beeld van onze landbouw gegeven. Mocht u het nog niet begrepen hebben: onze landbouwers liggen daar echt wakker van. Zij worden geraakt in hun ziel, in hun identiteit. Landbouwers zijn niet voor niets een kwetsbare groep voor zelfdoding.”

Nood aan doordachte beslissingen

De vzw Boeren op een Kruispunt roept de overheid dan ook op om eindelijk doordachte beslissingen te nemen. “Zorg voor een duidelijke, gedragen toekomstvisie, met de nodige overgangstijd en voldoende financieel ondersteund”, zo luidt de boodschap die zo klaar is als de maan die de voorbije nacht over onze contreien scheen. “Maak een einde aan de ondraaglijke onzekerheid, en doe dit met fierheid voor en met onze land- en tuinbouwers.”