De nieuwe Michelin-rangschikking van beste Belgische restaurants heeft niet echt verrassingen opgeleverd. De klassiekers – het Oost-Vlaamse Hof van Cleve en het West-Vlaamse Hertog Jan – blijven met drie sterren de absolute toppers. Vorig jaar haalde het Brugse De Karmeliet ook nog de hoogste onderscheiding maar zoals bekend is die zaak nu dicht.
Bij de restaurants met één ster achter hun naam zijn er wél heel veel nieuwkomers. Zo zijn er maar liefst elf nieuwe sterrenrestaurants in België. In West-Vlaanderen gaat het om Vol-Ver (Marke) en om Castor uit Beveren-Leie. Castor is het schitterende restaurant van Maarten Bouckaert (zie foto), de voormalige sous-chef van het Hof van Cleve. Hij valt minder dan een jaar na de opening, al meteen in de prijzen. Een andere nieuwkomer met een ster is Vol-Ver in Marke van Sébastien Ververken. Voor Michelin gaat het in beide gevallen om restaurants waar jonge talenten, na een opleiding in topzaken, al meteen doorbreken. Het zijn jonge chefs die hun kans grijpen en dat ondersteunen we, aldus Michelin. Nog dit: trendy nieuwe restaurants, zoals Veranda en Dim in Antwerpen of Willem Hiele in Koksijde, zijn afwezig bij Michelin en prominent in beeld bij Gault & Millau. De oude Romeinen wisten het al: de coloribus et de gustibus non dispatandum est. Over kleuren en smaken valt niet te discussiëren. (KC)