Mons Bert

Voka wil ondernemersvriendelijke gemeentebesturen

KORTRIJK – Voka organiseerde deze week ‘De Grootste Gemeenteraad van Vlaanderen’. Meer dan tweehonderd burgemeesters, ondernemers en stakeholders gingen in debat over de uitdagingen voor de lokale verkiezingen van oktober 2018 en stelden een memorandum voor. Centraal in het memorandum staan de woorden focus en schaal. Gemeenten moeten volgens de ondernemers focussen op hun kerntaken en gemeenten met minder dan 10.000 inwoners moeten voor Voka verplicht fuseren.

Op 14 oktober kiezen we gemeente- en provincieraden in 308 Vlaamse gemeenten en vijf provincies. De lokale verkiezingen zijn ook voor ondernemers van cruciaal belang. Gemeenten en steden vormen immers vaak het eerste toegangsloket tot de overheidsdienstverlening. Lokale besturen hebben ook grote impact op de bedrijfsvoering: ze beoordelen de vergunningsaanvragen, hebben impact op de mobiliteit en leggen fiscale en andere lasten op.

Centraal in het Voka Memorandum staan focus en schaal. “Gemeenten moeten zich systematisch de vraag stellen of ze een taak zelf blijven uitvoeren, dan wel opteren voor een samenwerkingsformule of kiezen voor uitbesteding”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka. “Gemeenten moeten ook niet alles zelf doen: ondernemende lokale besturen moeten zorgen voor een bedrijfscultuur die openstaat voor initiatief en expertise.”

Bij het uitbesteden van gemeentelijke taken zijn er volgens Voka twee essentiële voorwaarden. Zo moeten lokale besturen de netwerk- en makelaarsvaardigheden bij hun medewerkers versterken. Daarnaast moet het vereiste kwaliteitsniveau van uitbestedingsoffertes op voorhand helder bepaald worden. Lokale besturen moeten investeren in expertise om de beoogde resultaten op te volgen en de kwaliteit te controleren. Een tweede uitdaging voor onze gemeenten is schaal. Een grotere schaal zou de kleinste gemeenten veel voordelen brengen. Daarom wil Voka dat gemeenten verplicht opschalen tot minimaal 10.000 inwoners. 

Budget voor investeringen

 Voka roept de gemeenten op om een fiscaal pact sluiten met de bedrijven. Daarbij zouden alle gemeenten minimaal 20% van hun exploitatie-uitgaven moeten reserveren  voor investeringen. Aan de inkomstenzijde roept Voka op tot een degressieve afbouw van louter financierende eigen gemeentelijke belastingen in de loop van de legislatuur. Eigen gemeentelijke belastingen kunnen enkel indien ze een gedragssturende finaliteit hebben. Gemeenten kunnen hierbij zelf geen nieuwe belastingen meer invoeren.

Voka pleit ook voor het invoeren van bedrijfsinvesteringszones (BIZ): via deze formule betalen ondernemingen indien daar rechtstreekse dienstverlening of investeringen tegenover staan. Bijvoorbeeld voor de inrichting van een bedrijven­terrein of een winkelcentrum. In Nederland is dit systeem al in gebruik en met bemoedigende resultaten.

West-Vlaanderen Plan

Met de slogan “voluit kiezen voor ondernemingen in 2018”, trekt Voka West-Vlaanderen naar de lokale verkiezingen. “Onze ambitie?  Vanuit het geloof dat ondernemerschap de motor is van welvaart en welzijn, willen we van West-Vlaanderen tegen 2025 de regio maken met de hoogste graad van ondernemerschap in West-Europa”, benadrukt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Net zoals sterke economische spelers succesvol zijn door op een slimme manier de krachten te bundelen, onderscheiden ook sterke besturen zich door slim samen te werken met sterke regionale stakeholders.  Vandaar ook onze boodschap aan de lokale besturen: baken de kerntaken af, toon ondernemerschap en vervul een verbindende rol.  Werk (meer) samen met ondernemers en kennisinstellingen en bouw mee aan een vernieuwend ecosysteem dat een antwoord biedt op de uitdagingen van morgen.”