Voka zet zijn ‘Digihubs’ op in elke Vlaamse provincie. In West-Vlaanderen gebeurt dat in samenwerking met onderwijsorganisaties (Vives, Howest) én met kennis- of onderzoeksinstellingen (zoals Sirris, ILVO of Flanders Make). Merkwaardig genoeg wordt Kulak (dat wel een postgraduaat digitalisering aankondigt) niet rechtstreeks bij het project betrokken.
Bedrijven kunnen zich via de Digihub laten begeleiden door een team van experts die mee het traject lopen en concrete digitale antwoorden helpen uitdokteren. De ondernemers kunnen daarbij rekenen op een zeer voordelige financiering: zelf moeten ze 30 procent van het budget betalen, de rest wordt bijgepast door de Vlaamse overheid (30 procent) en door het Europese EFRO-fonds (40 procent).
Hans Maertens, voorman van Voka, legde er de nadruk op dat men via samenwerking en netwerking het meest kan bereiken. De Digihubs beantwoorden daar helemaal aan. “Elke vraag in verband met digitale toepassingen is welkom, en voor elke vraag of probleem zal de Digihub een antwoord geven”, zei Maertens. Ook Joris Hindryckx benadrukte het belang van een multidisciplinair netwerk als hefboom voor vooruitgang. “De toekomst ligt in sterke netwerken”, aldus Hindryckx.
Digitale sneltrein
Volgens minister Hilde Crevits is het duidelijk dat de coronacrisis duidelijk heeft gemaakt hoe belangrijk het is om mee te zijn in elke digitale evolutie, van AI tot cybersecurity en alles wat daar tussen ligt. “Het Digilab verstrekt advies, biedt opvang en verzamelt op één platform de nodige knowhow inzake digitalisering”, aldus Crevits. “Elke Vlaming en elk Vlaams bedrijf moet mee op de digitale sneltrein als we van Vlaanderen een economische topregio willen maken.”