KORTRIJK, BRUGGE – Voka West-Vlaanderen wil absoluut voorkomen dat er bovenop de coronacrisis nu ook nog een Brexitdrama zou komen, dat 11.000 West-Vlaamse jobs kan kosten. De gesprekken tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk zijn in een totale impasse beland en we dreigen op een Brits vertrek zonder akkoord af te stevenen eind dit jaar. “Een verlenging van de onderhandelingen is noodzakelijk”, zegt algemeen directeur Bert Mons. “Dit niet alleen om alsnog tot een goed handelsakkoord te komen, maar ook om bedrijven meer tijd te geven om zich voor te bereiden want de uitkomst van de onderhandelingen is nog steeds zeer onduidelijk. Bovendien hebben ondernemingen momenteel nog altijd de handen vol met de coronacrisis.”
Bedrijven bereiden zich het best zo snel mogelijk voor op een Brits vertrek zonder akkoord, is in EU-kringen te horen. Maar dat is op dit moment niet vanzelfsprekend. “De coronacrisis eist vandaag alle aandacht en energie van onze bedrijven op”, aldus Bert Mons. “Er wordt met man en macht gewerkt om deze door te komen, en dat zal nog maanden duren. Het is voor onze ondernemingen dan ook allesbehalve evident om bovenop deze ongeziene crisis zich ook nog op een harde Brexit voor te bereiden op 1 januari 2021. Er zijn al heel wat voorbereidingen getroffen in sectoren, bedrijven en havens maar door de onzekere uitkomst van de onderhandelingen, blijft er grote onduidelijkheid over heffingen, productstandaarden, enzovoort. Er is meer duidelijkheid nodig, maar gezien de coronacrisis is de kans klein dat die er snel komt.”
Extra voorbereidingstijd
“Met de coronacrisis is de uitdaging nu nog een stuk groter geworden en is de patstelling tussen de EU en het VK geenszins doorbroken”, stelt Bert Mons vast. “Verlengingen dringen zich op om tot een handelsvriendelijk akkoord te komen, en zijn nodig om onze bedrijven in deze coronatijden de nodige extra voorbereidingstijd te geven in welk scenario ook.”
Tegen eind dit jaar een omvattend akkoord onderhandeld én geratificeerd krijgen was sowieso een enorme uitdaging, wetende dat de onderhandelingen voor het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de EU 7 jaar geduurd hebben. Voka West-Vlaanderen dringt er ook op aan dat de federale en Vlaamse regering bij de Europese Unie en de EU-onderhandelaars druk zetten om tot een evenwichtig en ondernemingsvriendelijk handelsakkoord te komen. Als daarvoor verlengingen nodig zijn, moet dit volgens Voka West-Vlaanderen bepleit worden. “Ondertussen dienen alle intermediairen zoals douane, havens, en Flanders Investment & Trade (FIT) voldoende aandacht blijven schenken aan het sensibiliseren en voorbereiden van bedrijven op de Brexit”, zegt Bert Mons. “Vanuit Voka West-Vlaanderen blijven we sterk inzetten op advies en webinars om Vlaamse ondernemingen Brexit-ready te krijgen. We zullen onze inspanningen naar de bedrijven toe zeker opdrijven.”
Het Verenigd Koninkrijk staat in voor ruim 9% van de Vlaamse export en is onze vierde grootste afzetmarkt, goed voor bijna 28 miljard euro aan export. West-Vlaanderen is voor een groot deel verantwoordelijk voor die handelsstromen.