Voka Tuinfeest 2019 © 2Photographers – Jürgen de Witte en Paul Gheyle Voka Tuinfeest 2019 © 2Photographers - Jürgen de Witte en Paul Gheyle

Voka West-Vlaanderen vraagt politiek nu al visie op wederopstart

KORTRIJK – Lieven Danneels en Bert Mons, respectievelijk voorzitter en algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen, roepen het beleid op om nu al na te denken over wat er na deze crisisperiode moet gebeuren in het belang van de economie. Ze doen dat op basis van de polsslag die ze voelen bij hun leden. Voka West-Vlaanderen telt een representatief staal van 3.200 vooraanstaande bedrijven en kmo’s.

Eerst de vaststellingen. De leden-bedrijven van Voka West-Vlaanderen zien af, ontegensprekelijk. 90% ziet zijn omzet kelderen, heel wat bedrijven liggen stil. “Onze bedrijven staan achter alle genomen maatregelen en zijn tevreden met de reactiekracht van onze overheden”, aldus Danneels en Mons in een gezamenlijke reactie. “Gezien deze crisis bijzonder hard inhakt op onze economie en sociaal weefsel, vragen veel van onze leden dat er nu al werk wordt gemaakt van een intelligente en gefaseerde open-up. De maatschappij heeft ondertussen leren leven met de maatregelen en begrijpt ten volle de ernst en het waarom ervan. Gelijktijdig groeit het besef dat we moeten leren leven en werken met dit nieuwe normaal en dit in afwachting van anti-virale middelen, testing op grote schaal en finaal een vaccin dat het virus hopelijk definitief verslaat. En veel van onze leden beseffen dat het waarschijnlijk nooit meer business as usual wordt.”

Nieuwe mindset nodig

De Voka-bedrijven vragen nu een visie op de heropstart, niet enkel voor hun eigen business, maar vooral ook om mensen perspectief en vooruitzichten te bieden. Het hoeft geen betoog dat naast de gezondheidscrisis, de economische crisis ook sociaal heel wat problemen op ons afkomen. In deze context pleiten Lieven Danneels en Bert Mons unisono voor het alom bekende principe ‘gouverner, c’est prévoir’.Dat houdt onder meer in dat de scholen terug opengaan na 20 april (of 3 mei, als er maar perspectief gegeven wordt), dat de kleinhandel en horeca openen mét inachtneming van social distancing regels en andere maatregelen en dat er zoveel mogelijk terug aan het werk wordt gegaan mét inachtneming van dezelfde veiligheidsregels. Daar moet, in hoofde van het beleid, ook een positieve campagne aan gekoppeld worden waarbij de mindset wordt gecreëerd dat we met z’n allen opnieuw aan de slag willen en kunnen in veilige omstandigheden.

Solidariteit boven alles

De Voka-bedrijven vragen ook aandacht voor solidariteit tussen sectoren en actoren op het terrein. “In die zin kunnen wij ons niet vinden in de opsplitsing tussen essentiële en niet-essentiële sectoren”, aldus de top van Voka West-Vlaanderen. “Het staat buiten kijf dat onze zorgeconomie vandaag essentieel is, maar ook alle andere bedrijven dragen bij tot de welvaart. Mensen die aan de slag zijn gebleven kunnen wat ons betreft een eenmalige solidariteitsbijdrage ontvangen, op voorwaarde  dat deze wordt toegekend zonder onderscheid te maken tussen de sectoren en zowel ten goede komt aan werknemer als aan werkgever. Een korting of tijdelijke opschorting van RSZ  en bedrijfsvoorheffing op het loon (voorstel: maand april) zou een zet in de goede richting zijn.”

Nood aan gezond betalingsverkeer

Finaal stelt zich ook een zeer urgent probleem rond het betalingsgedrag van en tussen de bedrijven.  Bedrijven beleven schrijnende situaties waarbij ze al dan niet onder zware druk van hun klanten facturen niet meer betaald zien en gedwongen worden om betalings- en aflossingsplannen te ondergaan. “Dit is onaanvaardbaar, en kan potentieel voor een liquiditeits- en solvabiliteitscrisis zorgen”, besluit Voka West-Vlaanderen. “We vragen dan ook een uitdrukkelijke oproep vanuit de regering om hier paal en perk aan te stellen en dus ook hier te pleiten voor solidariteit.”