Voka West-Vlaanderen stelt vast dat er tijdens de onderhandelingen veel aandacht is gegaan naar welzijn, onderwijs en ideologische discussies. Over economie, industrie en arbeidsmarkt lijkt het veel minder te gaan. Nochtans is een daadkrachtig hervormingsbeleid op alle bestuursniveaus dringend noodzakelijk om de concurrentiekracht van onze economie in West-Vlaanderen te versterken. Voka West-Vlaanderen kijkt uit naar het integrale Vlaams regeerakkoord dat maandag voorgesteld wordt, en zal de beleidsmaatregelen en de bijhorende budgetten de komende dagen grondig analyseren.
Negatief tot zeer negatief
“Meer dan de helft van de West-Vlaamse ondernemingen ervaart de huidige economische situatie als negatief tot zeer negatief”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, de hoge loon- en energiekosten, de onzekerheid over vergunningen, de regeldruk, de twijfels bij de aantrekkelijkheid van ons land als investeringslocatie, het weegt allemaal door. Een sterke economie en industrie vormen de ruggengraat van onze toekomstige welvaart. Daarom is het nodig om absolute prioriteit te geven aan een ambitieus economisch en industrieel beleid op alle niveaus: Vlaams, federaal en Europees. We reiken nu al de hand uit naar de nieuwe Vlaamse regering: laat ons hier samen onmiddellijk werk van maken in West-Vlaanderen.”
Voka West-Vlaanderen zal een meer gedetailleerde reactie geven na de regeerverklaring die toekomstig Vlaams minister-president Matthias Diependaele op maandag 30 september aflegt in het Vlaams Parlement. Ter info: de nieuwe Vlaamse regering telt twee ministers uit West-Vlaanderen (Hilde Crevits, Melissa Depraetere).