Voka West-Vla origineel

Voka West-Vlaanderen raamt de schade en kijkt al naar de toekomst

KORTRIJK – Uit een nieuwe bevraging van Voka blijkt dat de economische schade van de coronacrisis exponentieel stijgt. Op een week tijd verdubbelde het aantal bedrijven waarbij de omzet minstens halveerde. 30% van de West-Vlaamse bedrijven ziet zijn omzet bijna volledig wegvallen. Nu al heeft meer dan de helft van de bedrijven tijdelijke werkloosheid aangevraagd, en nog eens 10% zegt dit nog in de komende week te doen. De helft van de bedrijven ervaart ook al liquiditeitsproblemen. “De schade bedraagt nu al 40 miljard euro, wat betekent dat deze crisis vermoedelijk drie keer zo zwaar aankomt als de financiële crisis van 2008-2009”, vreest Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “We zijn de overheden dankbaar voor de genomen maatregelen, al zijn er nog bijsturingen die we naar voor schuiven.”

Voka peilde opnieuw naar de impact van de coronacrisis op het Vlaamse bedrijfsleven. Op een week tijd groeide het aantal ondernemingen dat hun omzet zag dalen van 75% naar 84%. Ruim 40% – een verdubbeling ten opzichte van de enquête van vorige week – zag minstens de helft van hun omzet in rook opgaan. Voor 3 op 10 bedrijven bedraagt het omzetverlies zelfs meer dan 75%.

Zowat de helft van de bedrijven ervaart nu al liquiditeitsproblemen. 1 op 3 geeft aan dat dit het gevolg is van klanten die hun rekeningen niet of te laat betalen. 1 op 4 geeft ook aan zelf problemen te ondervinden om rekeningen te betalen. Het is duidelijk dat hier een gevaarlijke kettingreactie plaatsvindt. “Gelukkig hebben de banken, de Nationale Bank en de federale regering hebben hierin hun verantwoordelijkheid genomen”, aldus Bert Mons.

Ook de tijdelijke werkloosheid loopt op. De helft van de bedrijven vroeg al tijdelijke werkloosheid aan, 10% denkt dit in de komende week te doen en nog eens 15% in de komende maand. Ook dat is een stijging van bijna 40% ten opzichte van de vorige bevraging. Bij 25% van de bedrijven die al beroep doen op tijdelijke werkloosheid, geldt dit voor alle personeelsleden. 60% doet dat voor minstens de helft van het personeel.

Extra maatregelen

Uit de bevraging viel ook een positieve noot op te maken. Het merendeel van de bedrijven is zeer erkentelijk voor de maatregelen die de Vlaamse en federale overheden de voorbije dagen en weken namen. Er zijn wel nog bijsturingen nodig in de maatregelen, waarop Voka West-Vlaanderen graag wil wijzen. Een eerste is het gewaarborgd inkomen bij ziekte. 8 op de 10 bedrijven met personeelstekorten ziet meer ziektebriefjes toekomen. Daarom is het noodzakelijk dat de federale overheid de eerste maand gewaarborgd inkomen nu op zich neemt. “Op die manier kan men de druk op de precaire financiële situatie van bedrijven met veel zieken verlichten en vermijden dat ze daardoor in liquiditeitsproblemen komen”, zegt Bert Mons.

Alleen samenwerking overbrugt deze crisis

Voka West-Vlaanderen kijkt ook naar de toekomst. Het herhaalt de oproep aan de gezonde medewerkers om binnen de strikte overheidsmaatregelen te blijven werken. “Indien de nodige voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden, is het gezondheidsmatig perfect mogelijk om te werken en alleen zo houden we onze samenleving intact”, zegt Bert Mons.

Voka West-Vlaanderen ondersteunt de strikte maatregelen die de overheid neemt, maar vraagt ook burgerzin van de gezonde medewerkers. “We vangen bij onze ondernemingen steeds meer signalen op dat medewerkers simpelweg niet meer komen opdagen”, onderlijnt Bert Mons nog. “Dit hypothekeert de continuïteit van onze ondernemingen én van onze samenleving. Wij roepen op om aan het werk te blijven en te werken voor ons welzijn. Alleen samenwerking overbrugt deze crisis.”

Voor wie toch zonder job valt, wil Voka West-Vlaanderen dat mensen bovenop hun werkloosheidsuitkering uitzonderlijk ergens anders aan de slag mogen gaan. Voor heel wat jobs vindt men nu geen personeel. Het zou goed zijn mocht men mensen die tijdelijk zonder job zitten, de kans geven om zelf nog iets bij te verdienen en zo de economie te ondersteunen.