Voka West-Vlaanderen benadrukt het belang van administratieve vereenvoudiging doorheen de volledige visserijketen. In het Vlaams regeerakkoord heeft de Vlaamse regering aangekondigd dat ze binnen het eerste jaar van haar beleidsperiode een evaluatie zal uitvoeren en een actieplan voor de visserij zal opstellen.
Voka West-Vlaanderen roept echter op om deze vereenvoudiging door te voeren naar alle actoren in de keten, van productie tot handel, om zo efficiëntie en werkbaarheid te verhogen.
Verduurzaming, digitalisering en innovatie als toekomstgerichte speerpunten
De transitie naar een visserijsector waarin verduurzaming, digitalisering en innovatie centraal staan, is volgens Voka West-Vlaanderen essentieel. Innovatie en ondernemerschap zijn cruciaal voor het garanderen van een stabiele en duurzame aanvoer. “Om de verduurzaming te versnellen, moeten we elke ketenspeler erkennen en hun samenwerking stimuleren in de digitalisering doorheen de hele sector van boord tot bord. Dit zal leiden tot een coherent systeem dat voldoet aan de Europese wet- en regelgeving”, aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.
De Vlaamse regering blijft daarnaast de belangen van de visserijsector bewaken op Europees niveau. Voka West-Vlaanderen vraagt te voorkomen dat de Europese regelgeving de werking van de interne markt of logistieke keten verstoort. Dit geldt in het bijzonder voor weegplicht en de gevolgen van Brexit, die de volledige Vlaamse visserijketen onevenredig hard treffen.
Visserijakkoorden en internationale samenwerking
Naast innovatie en Europese regelgeving speelt ook internationale samenwerking een belangrijke rol in de toekomst van de visserijsector. Met het oog op de vernieuwing van de akkoorden met het Verenigd Koninkrijk in 2026, en een soortgelijk akkoord met Noorwegen, zal Vlaanderen toezien op eerlijke afspraken rond visserijbeheer, vangstmogelijkheden en toegang tot de bekende Britse wateren.
Voka West-Vlaanderen benadrukt dat het verzekeren van een stabiele aanvoer door het faciliteren van de logistieke keten – bijvoorbeeld de administratieve vereenvoudiging bij aanlanding in het Verenigd Koninkrijk en het verplaatsen van de veterinaire controle naar het GIP van bestemming in Vlaanderen, m.n. GIP Zeebrugge – een groot verschil zou maken.
Aquacultuur en maricultuur: kansen voor de toekomst
Voka West-Vlaanderen erkent de kansen die aquacultuur en maricultuur bieden als groeisectoren in Vlaanderen. De organisatie roept op om de doorgedreven kennis binnen Vlaamse kennisinstellingen te valoriseren en om een aantrekkelijk ondernemersklimaat te creëren voor starters binnen de sector.
Aquacultuur moet breder worden benaderd volgens Voka West-Vlaanderen. Dit omvat niet alleen de kweek en verwerking van levende organismen, maar ook de inzet van technologische innovaties die cruciaal zijn in het optimaliseren van de productieprocessen. “Het is belangrijk om de volledige keten te betrekken bij de actualisatie van het actieplan. Dit zal bijdragen aan een breed gedragen standpunt en een succesvolle uitvoering van de plannen binnen de sector”, benadrukt ook de voorzitter van de Strategische Stuurgroep Aquacultuur (SSAQ) Stefan Teerlinck.
Tot slot is Voka West-Vlaanderen verheugd dat viceminister-president Hilde Crevits haar verantwoordelijkheid voor de visserij, aquacultuur en de promotie van zeevisserij behoudt. Op die manier kan het gevoerde beleid worden verder gezet.