Voka West-Vlaanderen stelt vast dat de economische malaise en de ongerustheid bij bedrijven verder uitbreiden. Meer dan 6 op de 10 bedrijven geeft aan dat de economische situatie negatief tot erg negatief is. Dat blijkt uit een nieuwe economische enquête die begin deze week werd uitgevoerd bij 200 West-Vlaamse ondernemingen. In de industrie is de situatie bijzonder problematisch: de vraag blijft afnemen en bedrijven stellen herstructureringsplannen op. 2025 brengt niet meteen beterschap want meer dan de helft ziet de situatie volgend jaar nog verslechteren.
Uit de markt geprijsd?
“We maken de zwaarste economische crisis in de industrie in 15 jaar mee”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “De coronapandemie zorgde voor een dieper dal, maar dat was tijdelijk. Vandaag zit onze industrie in de problemen en wordt ze uit de markt geprijsd. Daarom is dringend een federale regering nodig. We verwachten en hopen dat er voor het jaareinde weer beleid kan worden gevoerd. Er is geen tijd te verliezen. Anders riskeren we aanzienlijke delen van onze West-Vlaamse industrie te verliezen, met dramatische gevolgen voor de rest van de economie.”
Structurele handicaps
De economische malaise is tastbaar in verschillende sectoren, en duidelijk het meest in de industrie. De vraag neemt er af, de tijdelijke werkloosheid piekt en herstructureringsplannen worden voorbereid. De enquête maakt nog eens duidelijk dat de energiehandicap voor deze bedrijven één van de grootste bedreigingen vormt. Bedrijven in ons land betalen aanzienlijk hogere energieprijzen dan concurrenten in andere werelddelen, wat een negatieve impact heeft bij investeringsbeslissingen.
Voka West-Vlaanderen dringt bij de komende regering nogmaals aan om handicaps weg te werken. Zoals daar zijn: lagere loonkosten, minder regeldruk, een beleid pro industrie en een efficiëntere overheid.