Voka en Unizo in Brussel 22

Voka West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen trekken aan de alarmbel tijdens ‘Mars op Brussel’

KORTRIJK - Voka West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen sloegen de voorbije dagen voor de tweede keer de handen in elkaar voor de campagne #WijZijnWestVlaanderen.  Beide organisaties nodigden de West-Vlaamse politici uit in De Warande in Brussel om de violen gelijk te stemmen en de prioriteiten voor de regio mee te geven. Een soort 'Mars op Brussel', waarbij de alarmklok werd geluid. Nog twee jaar hebben de politici om voor West-Vlaanderen het verschil te maken. De slotsom? Het is alle hens aan dek. 

 

De uitdagingen voor onze regio zijn gigantisch en niet in het minst wat onze arbeidsmarkt betreft, zo luidde de centrale stelling. “Vóór corona spraken we over ‘groeien met de handrem op’ en tijdens corona schreeuwden we om de koers aan te houden en werk te maken van de noodzakelijke hervormingen”, stak Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, van wal. “En dat laatste blijven we tot in den treure herhalen. Het uitblijven van structurele hervormingen inzake onder meer de arbeidsmarkt zorgt vandaag voor omzetdalingen bij onze bedrijven, verlies van groeikansen en investeringen en bedrijven die zelfs overwegen om te delokaliseren.”

Osan deure doen

Deure-doen‘ is quasi het synoniem voor West-Vlaams ondernemerschap. “Onze ondernemers en hun medewerkers verwachten van onze politici niets anders'”, zei Jef Maeseele, voorzitter Unizo West-Vlaanderen. “Ze weten allemaal waar het schoentje knelt voor West-Vlaanderen. Ze moeten enkel deure-doen, zaken in verandering brengen en samen met onze bedrijven zorgen voor meer welzijn en welvaart in onze regio.”

​​Geen woorden maar daden

De werven zijn gekend, en Philippe De Veyt (CEO Lecot en voorzitter van Voka West-Vlaanderen) lijstte ze nog eens op. “We hebben mensen nodig in onze bedrijven”, aldus De Veyt. “West-Vlaanderen heeft de meest performante arbeidsmarkt van Vlaanderen, maar dat zorgt er tegelijk voor dat we de krapste arbeidsmarkt hebben. Onze bedrijven vinden onvoldoende talenten om de ambities waar te maken.”

Voka West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen houden al langer een vurig pleidooi om werk te maken van een versnelde activatie van talenten en het inzetten op gerichte economische arbeidsmigratie om de vele vacatures in te vullen. “De cijfers liegen er niet om: we hebben 77.000 extra talenten nodig tegen 2030 om al onze vacatures in te vullen, en toch blijven politici oplossingen voor onze arbeidsmarkt, zoals die gerichte economische migratie, negeren”, vulde De Veyt verder aan.

Ambities waarmaken

De West-Vlaamse ondernemersorganisaties benadrukten op #WijZijnWestVlaanderen ook nog het belang van een goed beleid rond interregionale arbeidsmobiliteit, levenslang leren en de duurzame financiering voor de recent goedgekeurde ManaMa’s en postgraduaten. “De kennisopbouw van onze maatschappij begint bij het begin: jongeren laten genieten van opleidingen die afgestemd zijn op de lokale noden van het economisch weefsel”, stelde Jef Maeseele. “Koppel dat aan uitgekiend onderzoek en de valorisatie ervan, en je zet de regio als een vliegwiel in beweging om onze ondernemingen en hun medewerkers te laten accelereren in de globale economie waarin we leven.”

Naast het investeren in mensen en innovatie pleiten de organisaties er al jaren voor om de nodige investeringen in infrastructuur te doen. “West-Vlaanderen heeft ongelooflijke troeven in handen, maar we slagen er maar niet in om die om te zetten in opportuniteiten voor onze regio”, aldus nog Maeseele.

“We kunnen 130 hectare en later nog eens 300 hectare bijkomende industriegronden aansnijden, maar het eerste hoopje aarde moet zelfs nog op papier verlegd worden”, voegde Philippe De Veyt toe. “Inmiddels zien we bedrijven vertrekken naar andere regio’s, samen met hun medewerkers. Die zien we nooit meer terug.” Maeseele vulde aan: “We hebben zeehavens, luchthavens, binnenvaart, een uitgekiend wegennet, treinverbindingen, maar niet één van die troeven staat op punt, integendeel. Aan alles is er werk en alles sleept eindeloos lang aan.”

Voka West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen verwijzen onder andere naar de ontsluiting van de Westhoek, de nieuwe zeesluis in Zeebrugge, de opwaardering van de kanalen Roeselare-Leie en Bossuit-Kortrijk, de R8 rond Kortrijk, de ontsluiting van Tielt en omgeving. Het zijn allemaal infrastructuurdossiers die reeds jaren aanslepen en waar er momenteel weinig concrete vooruitgang is.