KORTRIJK – Door de ruime overwinningszege van de Conservatieve Partij en haar leider Boris Johnson, ziet het er naar uit dat het VK nog voor 31 januari 2020 uit de Europese Unie zal stappen. Bert Mons, algemeen directeur Voka West-Vlaanderen: “Het is nu duidelijk dat er een Brexit komt en dat het terugtredingsakkoord goedgekeurd zal worden. Die onzekerheid verdwijnt alvast voor onze Vlaamse bedrijven, ze kunnen en moeten zich hier nu verder op voorbereiden.” Maar het gevaar voor een harde Brexit loert nog steeds om de hoek: “Als het VK en de EU er niet in slagen om tegen eind 2020 een akkoord te onderhandelen over de toekomstige relatie, worden de Vlaamse ondernemers alsnog geconfronteerd met een no-deal of harde Brexit en staan 11.000 jobs in West-Vlaanderen op de helling.”
Door de ruime meerderheid van de Conservatieve Partij in het Britse parlement, zal het Brexit-akkoord naar alle waarschijnlijkheid voor 31 januari goedgekeurd worden. Bert Mons: “We betreuren de Brexit nog altijd. Zelfs in het meest gunstige scenario staan 6.500 Vlaamse jobs en 1,8 miljard euro aan toegevoegde waarde op het spel. Toch zijn we enigszins opgelucht dat er na jaren van politieke onzekerheid, chaos en Brexit-moeheid eindelijk een doorbraak in het verschiet ligt rond de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.”
Maar er ligt nog heel wat werk op de plank voor de nieuwe conservatieve regering en de EU. Eenmaal het terugtredingsakkoord is goedgekeurd, moet de nieuwe toekomstige relatie nog helemaal uitgewerkt worden tegen 31 december 2020. “Als de EU en het VK er tegen dan niet in slagen om een akkoord uit te werken, stevenen we alsnog af op een harde Brexit met alle gevolgen van dien. Het VK is onze vierde grootste afzetmarkt, zonder akkoord staan 28.000 jobs (waarvan 11.000 in West-Vlaanderen) en 7,4 miljard aan toegevoegde waarde op het spel in Vlaanderen”, verduidelijkt Bert Mons.
Verlengde onderhandelingstermijn
Het blijft een bijzonder groot vraagteken of een jaar voldoende zal zijn om een dergelijke toekomstige relatie helemaal uit te hameren. “De Europese onderhandelingen voor het handelsakkoord met Canada hebben al meer dan 7 jaar geduurd”, merkt Bert Mons op. “Één jaar is dan ook bijzonder kort om een gedetailleerd en handelsvriendelijk akkoord uit te werken om vlotte handel tussen Vlaanderen en het VK mogelijk te maken. Daarnaast moeten we erover waken dat de noden van West-Vlaamse industrieën (bv. textielsector) gerespecteerd worden.”
Voka stelt dan ook dat een verlenging van de onderhandelingstermijn over de toekomstige relatie zeker niet mag uitgesloten worden. Dit is mogelijk want het terugtredingsakkoord laat een uitstel toe tot december 2022. Bert Mons: “Wij verkiezen een goed uitgewerkt, gebalanceerd en duidelijk akkoord zonder losse eindjes boven een vaag en algemeen akkoord dat veel te snel in elkaar geknutseld is. De Brexit is een feit, nu moet de scheiding netjes afgerond worden. Men moet de nodige tijd nemen voor een handelsakkoord tussen het VK en de EU dat West-Vlaamse bedrijven alle kansen biedt om verder zaken te doen.
Provincie heeft budget klaar
Ook het Provinciebestuur reageert op de verkiezingen in het VK. De Provincie West-Vlaanderen wacht de datum van de Brexit niet af, maar wil en moet zich wapenen door actie te ondernemen tegen deze vormen van opkomend protectionisme, zo heet het. Daarom werd in het meerjarenplan van de Provincie West-Vlaanderen alvast een budget, zo’n 3,5 miljoen euro, voorzien voor maatregelen die onder andere inzetten op het vrijwaren van de export. Daarnaast wordt ook werk gemaakt van de aanvraag om extra Europese middelen te kunnen verkrijgen. Ook wordt de internationaliseringsstrategie bijgestuurd in overleg met de buurregio’s. De Provincie ijvert onder andere voor de oprichting van een Brexit-fonds en wil verder inzetten op een maritieme regio van perifere gebieden met West-Vlaanderen als kern.