marquette vroeger

Vlasimmo zorgt voor totale ‘make-over’ van de vroegere site Marquette

KORTRIJK - In Kortrijk zijn de werken volop bezig om de vroegere site Marquette om te turnen tot een verkaveling met 18 loten en dus evenveel woningen. De sterrenzaak Marquette van de familie Malysse was tot ruim tien jaar terug een begrip in horeca-land, niet alleen in West-Vlaanderen maar tot zelfs ver daarbuiten. Het Kortrijkse Vlasimmo van CEO André Goethals heeft de site verworven en is nu bezig aan de herstelwerken om er een verkaveling uit de grond te stampen.   

Vlasimmo ontstond in 1977 uit de vroegere textielfabriek ‘Vlasspinnerij Linière de Courtrai’. Het vastgoedbedrijf is volle eigendom van André Goethals. Volgens André Goethals moeten de voorbereidende werken aan de site Marquette op de wijk Rodenburg tegen de lente van volgend jaar afgerond zijn. Vanaf dan kunnen de eigenaars van de gronden denken aan bouwen. “Op vandaag zijn zowat de helft van de 18 kavels bedongen”, aldus André Goethals, CEO van de Kortrijkse verkavelingsspecialist Vlasimmo. “Bedongen wil zeggen dat er een compromis is getekend met kopers.”

De achttien loten zijn eerder klein van oppervlakte. Ze zijn volgens door de stad goedgekeurde plannen bestemd voor eenmanswoningen, 14 in totaal. De rest (4) is dan bestemd voor koppelwoonsten. Volgens André Goethals moet het, overeenkomstig de stedenbouwkundige voorschriften, gaan om villabouw. Vlasimmo deed in september 2020 zijn aanvraag tot verkaveling, en kreeg in maart van dit jaar ook de vergunning. Nu zijn de heropbouw werken van de verkaveling en infrastructuur in volle ontwikkeling. De vroegere Marquette werd na tien jaar verpaupering totaal tegen de grond gelegd.

Nostalgie naar vroeger

Het zeer verdienstelijke en alom gerespecteerde horeca-koppel Jean-Pierre Malysse en Francine Decaestecker (zie foto archief) namen in 2008 na veertig jaar afscheid van de Marquette. Veel West-Vlaamse ondernemers hebben nu nog altijd nostalgie naar de hoogdagen van vroeger. Ook wereldsterren (denk bijvoorbeeld aan Charles Aznavour) kwamen er regelmatig langs.

De zaak werd door het echtpaar Malysse verkocht aan Eric Barbier en Sabine Quilliot en heropende als Villa Marquette. Het Franse duo sloot eind 2011 Villa Marquette en werd enkele jaren later voor misdrijven tegen de faillissementswet veroordeeld.